Moj grad

Još nedelju dana da podnesete svoje predloge u Velikom Gradištu

Foto: Mitar Nikolić

Foto: Mitar Nikolić

U Velikom Gradištu juče su nastavljene aktivnosti na projektu “Budžet po meri građana - I ti se pitaš”, koji za cilj ima podsticanje građana ka aktivnom rešavanju problema u lokalnoj zajednici.

U Velikom Gradištu juče su održane javne rasprave o uključivanju građana u budžetski proces, s posebnim naglaskom na konsultacije sa predstavnicima osetljivih grupa, kao što su Romi, korisnici socijalne pomoći, osobe sa invaliditetom i roditelji dece sa smetnjama u razvoju. Drugi panel bio je posvećen učenicima osnovnih i srednjih škola, dok je treći bio otvoren za sve građane.

Ovo je nastavak projekta “Budžet po meri građana - i ti se pitaš” koji je usmeren na neformalne grupe građana. Ideje koje će biti podržane odnose se na poboljšanja javnih površina, fokusirajući se na manje zahvate u komunalnoj infrastrukturi, kao što su uređenje parkova, igrališta i prilaza za lica sa invaliditetom i slično.

Foto: Mitar Nikolić

Većina pitanja odnosila se na predloge projekata i predviđenu proceduru. Zainteresovana neformalna grupa treba da dostavi popunjen formular, budžet projekta i listu potpisa. Građani iz seoskih sredina treba da prikupe pet potpisa, u Velikom Gradištu je potrebno osam, dok projekti vezani za osetljive grupe zahtevaju tri potpisa podrške. Važno je da podnosioci imaju izmirene obaveze prema lokalnoj poreskoj administraciji, a potvrde će pribaviti opštinska uprava.

Maksimalna vrednost projekta iznosi milion dinara, uz mogućnost da opština pokrije do 90% troškova, dok ostatak obezbeđuju građani, pretežno volonterskim radom. Takođe, najmanje 20% sredstava biće opredeljeno za osetljive grupe.

Foto: Mitar Nikolić

 

Konkurs je otvoren do 24. oktobra i građani do tog datuma treba da podnesu svoje predloge. Sve potrebne formulare mogu pronaći na sajtu opštine, a za dodatna pitanja mogu se obratiti opštinskoj upravi.

Prošle godine finansirano je sedam projekata, od kojih su dva iz Velikog Gradišta, a pet iz seoskih sredina. U Sirakovu je uređen park, u Požeženu je postavljena spomen česma, dok je u Ramu uređena površina oko doma kulture. Sređen je sportski poligon u selu Makce, kao i Trg Vlastimira Pavlovića Carevca u rodnom selu muzičara. U samom Velikom Gradištu romsko naselje “Mali Raj” dobilo je dečije igralište, a sređena je i zelena površina u delu oko vodotornja.

 

Piše Mitar Nikolić