Društvo

UNS: Smanjen broj slučajeva ugrožavanja novinara, ali više pretnji u odnosu na prošlu godinu

Pixabay/ilustracija mediji press

Pixabay/ilustracija mediji press

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je u prvih devet i po meseci ove godine zabeležilo 80 slučajeva ugrožavanja novinara, što je 14 manje nego u istom periodu prošle godine, kada je evidentirano 94 slučaja.

Kako su saopštili iz UNS-a, u odnosu na isti period prošle godine povećao se broj pretnji, pa su u njihovoj bazi zabeležene dve pretnje više nego prošle godine.

„Ove godine su zabeležena i tri slučaja onemogućavanja rada više nego u istom periodu lane, odnosno 23 u odnosu na prošlogodišnjih 20“, preneo je UNS.

Naveli su da je povećan i broj slučajeva napada na imovinu, pa ih je ove godine zabeleženo četiri, dok je prošle godine u istom periodu evidentiran jedan ovakav slučaj.

„Dok je ove godine, do sada, zabeleženo pet slučajeva vređanja novinara i medijskih radnika, u prvih devet i po meseci prošle godine evidentirana su dva“, saopštili su iz UNS-a.

Oni su naveli da je ove godine u prvih devet i po meseci zabeleženo 14 pritisaka na novinare, dok je prošle bilo 34, a da je takođe bilo i za tri manje fizičkih napada nego prošle godine kada ih je bilo šest.

„Nakon prethodnog, šestomesečnog preseka stanja, UNS je zabeležio nekoliko ozbiljnijih slučajeva pretnji, među kojima su i one upućene novinarima Tanjuga“, saopštili su iz UNS-a.

Takođe su naveli da su u prethodnom periodu zabeležili i pretnje i vređanje novinarke Kurira Jelene S. Spasić, kao i pritiske na novinare Junajted medija grupe koji su dolazili od predsednice Skupštine Ane Brnabić.

Evidentirane su i uvrede urednice portala Jugmedija Milice Ivanović od strane gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, zatim niz uvreda od strane Informera i ministarke za brigu o porodici Milice Đurđević Stamenkovski koje je dobila urednica Jugpresa Ljiljana Stojanović.

UNS je zabeležio i da je oštećen automobil direktorke Kosseva Nevenke Medić, što je slučaj napada na imovinu.