Društvo

APR: Najuspešnije privredno društvo u 2023. godini je Elektroprivreda Srbije

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Privreda Srbije u 2023. godini poslovala je profitabilno uz doprinos 100 privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima i 100 privrednih društava sa najvećim neto dobitkom, navodi se u Izveštaju o "STO NAJ... privrednih društava u 2023. godini" kojeg je danas objavila Agencija za privredne registre (APR)

U Izveštaju su uz analizu date liste prvih 100 privrednih društava po poslovnim prihodima, neto dobitku, poslovnoj imovini i kapitalu, neto gubitku i ukupnom gubitku.

Sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima u 2023. godini ostvarilo 29,3 odsto poslovnih prihoda cele privrede, prosečno učestvujući u osnovnim finansijskim pokazateljima sa 26,6 odsto, a zapošljavali su 212.480 radnika, odnosno 16,2 odsto od ukupnog broja zaposlenih u privrednim društvima.

Celokupan iznos poslovnih prihoda generisali su veliki sistemi, od kojih je 73 bonitetno sposobno i to jedno s odličnim bonitetom, a 34 s veoma dobrim bonitetom.

Najveći broj ovih društava (87) izdvojio se visokim poslovnim prihodima i prethodne godine.

Precizirano je da je 100 privrednih društava sa najvećim neto dobitkom u 2023. godini ostvarilo 44,4 odsto neto dobitka cele privrede.

U glavnim finansijskim pokzateljima učestvovala su u proseku sa 25,4 odsto, a zapošljavala 141.512 radnika, odnosno 10,8 odsto od ukupnog broja radnika u privredi.

Po visokoj profitabilnosti najviše su se istakla velika društva (86), a značajan rast neto dobitka beleže srednja (devet) i mikro društva (pet).

Na listi 100 društava po pozitivnom neto rezultatu 70 je bonitetno sposobno, od kojih tri imaju odličan bonitet, a 52 veoma dobar, dok je većina društava sa te liste (71) bila među najprofitabilnijim i prethodne godine.

Od 111.736 privrednih društava rangirana su ukupno 353 društva s najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede, po analizi podataka iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2023. o uspešnosti poslovanja, finansijskom kapacitetu i gubitku.

Najuspešnije privredno društvo u 2023. godini je Elektroprivreda Srbije (EPS) sa 8,7 odsto neto dobitka i 2,7 odsto poslovnih prihoda privrede.

„Uspešno poslovanje EPS-a ostvareno je korišćenjem znatnih finansijskih resursa, a na prvom mestu je i po angažovanoj poslovnoj imovini“, piše u Izveštaju objavljenom na sajtu APR.

Privredna društva uspešna po profitabilnosti, uz velike poslovne prihode i vredne finansijske kapacitete su kompanija Srbija Ziđin Majning (Bor), NIS (Novi Sad), Telekom, Srbija Ziđin Koper i Srbijagas.

Na listi gubitaša su društvo Hip-Petrohemija (Pančevo), „Putevi Srbije“ (Beograd), preduzeća „Peu Resavica“ i Elektrokosmet Priština, a i JKP Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd.