Moj grad

Zapošljavanje jedan od najvećih problema slepih osoba

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Međunarodni dan Belog štapa obeležava se od 1964. godine, a danas je obeležen i u Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih u Požarevcu.

Kako je danas u ovoj organizaciji rečeno, ovaj dan se obeležava iz razloga kako bi stavili do znanja celom društvu šta za slepe osobe predstavlja beli štap. 

"Nama je to prozor, prolaz i pomoć za bilo gde od tačke A do tačke B. Znači bez njega nismo u mogućnosti da bilo gde krenemo, ukoliko smo sami. Bez njega smo nemoćni, a u isto vreme da stavimo do znanja hrabrost koju imamo samim tim kad krenemo negde sami uz pomoć belog štapa. Da celo društvo i svi oko nas budu na sekundu svesni toga šta to znači, kolika je to hrabrost i kakvo je to umeće krenuti, ne videti ništa oko sebe, krenuti samo sa jednim belim štapom i stići do tamo gde si krenuo", navode iz ove organizacije. 

U 21. veku, kada su moderna tehnologija i savremeni načini komunikacije postali deo naše svakodnevice, slepe i slabovide osobe se i dalje suočavaju sa različitim oblicima nepristupačnosti na putu ostvarivanja socijalne i ekonomske nezavisnosti.

Slepe i slabovide osobe tokom kretanja kroz grad imaju brojne prepreke na svom putu, a najveće od njih su taktilne staze, zvučni semafori, ali i automobilima  parkirani na trotoarima.

"To su najveći problemi.  Takođe bašte koje su postavljene na trotoarima i sve druge prepreke koje imamo, ali opet uspevamo i stignemo. Beli štap predstavlja nešto što nam je jedina mogućnost ukoliko nikog drugog nemamo da možemo da se krećemo"

Kao jedan od najvećih problema koji su danas spomenuti je zapošljavanje slepih i slabovidih ljudi. 

"To je po meni prvi problem koji bi trebalo da se reši,  jer to je bitno  za svakog čoveka, a posebno za čoveka oštećenog vida, da ima svoj posao, svoju zaradu i da ne zavisi ni od koga. Slepe osobe su podjednako sposobne za obavljanje radnih obaveza, kao i svi drugi", navela je Vesna Minić, članica ove organizacije.

Članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovisih u utorak su u Kragujevcu na centralnoj manifestaciji obeležili Međunarodni dan belog štapa, dok su danas u prostorijama svoje organizacije obeležili ovaj njihov praznik.