Moj grad

Antitela, Saiga i Herc na snimanju u klubu KB (FOTO+VIDEO)

“Imamo sreću da u Požarevcu imamo nove mlade bendove koji su kreativni i autorski, što je jako bitno. Ne kopiraju druge, nego baš imaju jedinstveni izraz”, kaže tonac i producent Zoran Vasić sa snimanja koje se odvijalo u popularnom klubu KB, poznatom po svojoj podršci domaćim muzičarima.

Mladi autorski bendovi Antitela, Saiga i Herc su u okviru takmičarskog dela gitaijade, koja se održala 2. maja ove godine dobili utešnu nagradu– priliku da snime po jednu pesmu. U klubu KB, već su editovani bubnjevi, što je ključni deo svakog muzičkog projekta. Pesme odražavaju različite, jedinstvene stilove i umetničke vizije svakog od ova tri benda.

Tonac i producent Zoran Vasić je za Boom 93 govorio o kreativnom procesu i izazovima.

“Baš je bilo interesantno raditi sa njima. Malo smo se upoznali sa vrstama mikrofona, sa pozicioniranjem mikrofona prilikom snimanja bubnja. Onda su imali to iskustvo, kako ide redosled tih operacija sa pilot snimcima po kojima su oni radili. I dobro su se pokazali. Jako sam zadovoljan. Dosta brzo smo mi to uradili.”

Prema rečima producenta, proces je bio izazovan, ali su se bendovi brzo prilagodili i uspeli da postave ceo pilot snimak. 

“Bila je jedna zahtevnija pesma koja ima dosta promena tempa. Tu smo se malo mučili dok nismo postavili ceo pilot snimak. Međutim, posle toga nisu bili stegnuti. To se meni mnogo svidelo. U komunikaciji su jako dobri, opušteni. Spremili su se. To mi se svidelo. Spremili su se baš kao što smo se dogovarali.”

S obzirom na to da su ovo prvi snimci bendova, proces snimanja se odvijao klasično, instrument po instrument. 

“Kako već ide to da, radi se edit bubnja da bi se potom nasnimavao kao pojedinačno. Nisu oni baš zreli za snimanje na jedan, dva, tri, nego klasično studijsko snimanje. Sledeći je bas, kad se bude završio edit, pa onda gitare, pa vokali i eventualno neki ukrasi.”

Komunikacija među članovima bendova bila je izuzetno dobra, a opuštena atmosfera doprinela je kreativnosti tokom rada. Kako se snimanje nastavlja, očekuje se da će svaki instrument dodati svoju notu pesmama. Nestrpljivo iščekuju rezultate ovog projekta, koji bi mogao doneti svežinu na domaću muzičku scenu.

“Mislim da je ovo baš ključan period kad se njima to dešava. Zato što im to daje vetar u leđa i oni će već imaći taj studijski snimak, gde će podvući crtu. Ispod te crte neće moći da padnu. Samo posle toga mogu da nadograđuju. Ovo je jedan “ vetar u leđa” da još više rade.

“Kad vide da to nešto ima smisla, da neko to prepozna, pa im se pokloni snimanje i videospot koji će da dobiju svaki od bendova. To puno znači za promociju. Oni će tako da komuniciraju sa svojim vršnjacima iz drugih gradova. Imaće gotov proizvod, imaće kako da se prezentuju. Imaće gotovu stvar što je jako bitna stvar u njihovom periodu pogotovo. “

Nakon uspešnog studijskog snimanja, planira se i snimanje spota za svaki bend.  Ova dodatna faza kreativnog procesa omogućava im da vizuelno ožive svoju muziku i da se dodatno povežu sa publikom.

Vasić dodaje da dugo nije bilo mladih autorskih bendova, i da je baš dobro to što su to sve uglavnom srednjoškolci. 

“Jako mladi ljudi. I u ovo vreme da se ti sad baviš nekim autorskim izrazom je jako pohvalno, s obzirom da nema nekih emisija. Ali eto, mislim da je tu i KB uticao na izgradnju tih mladih ljudi. Da su oni imali prilike da čuju druge mlade bendove različitih žanrova. Ovde, svakog vikenda imamo svirke. I tako da sve to pokreće neku novu scenu. Tu dolaze mladi ljudi, pa se grupišu, pa ih više ima. I tako se pravi scena, jednostavno.

Uz dobru komunikaciju i opuštenu atmosferu, bendovi su na putu ka stvaranju nečeg posebnog. Njihove pesme i spotovi ne samo da će doprineti domaćoj muzičkoj sceni, već će i inspirisati nove generacije mladih umetnika. Očekujemo s nestrpljenjem da vidimo i čujemo rezultate ovog projekta.

Caption

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.