Italija pooštrila zabranu surogat majčinstva: Ilegalno i u inostranstvu

Foto/ilustracija/Pixabay trudnica

Foto/ilustracija/Pixabay trudnica

Italijanski senatori usvojili su zakon kojim se dalje pooštrava zabrana surogat majčinstva, proglasivši to ilegalnim i za Italijane u inostranstvu.

Prema tekstu zakona Italijani koji se odluče za surogat majčinstvo u inostranstvu podležu strogim kaznama po povratku u zemlju.

U Italiji je surogat majinstvo ilegalno od 2004. godine, a novi zakon ima samo jedan član u kome piše da će, ukoliko se trudnoća za druge sprovede u inostranstvu, italijanski državljani biti kažnjavani po zakonu.

Italijanski Senat je sa 84 glasa za i 58 glasova protiv, izglasao Zakon o zabrani „trudnoće za druge osobe“ za svoje državljane u inostranstvu.Donji dom je već odobrio tu odredbu u julu prošle godine i izglasavanjem u Senatu postala je zakon.

Predviđena je kazna zatvora do dve godine i novčana kazna do milion evra.

„Sa konačnim odobrenjem Senata, norma kojom je iznajmljivanje materice univerzalni zločin, postaje zakon. Radi se o zdravorazumskoj odluci protiv toga da se žensko telo tretira kao roba a samim tim i deca. Ljudski život nema cenu i nije ‘roba za razmenu'“, napisala je premijerka Italije Đorđa Meloni, liderka ekstremno desne partije Braća Italije, na svom nalogu na platformi Iks.

Poslanici opozicije, koji su uglavnom glasali protiv, tokom rasprave su ocenili zakon kao beskoristan, protivustavan, protiv dece i roditelja koji pripadaju LGBT+ porodicama i kao i da pripada srednjem veku.