Moj grad

Braničevski okrug peti po procentu vukovaca: Šta pokazuju rezultati na završnim ispitima?

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Godinama unazad svaki osmi ili svaki sedmi svršeni osnovac u Srbiji nosilac je diplome „Vuk Karadžić“. U prethodne dve školske godine Braničevski okrug peti je okrug u Srbiji po procentu vukovaca.

Prema podacima iz Izveštaja o rezultatima završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja, u školskoj 2023/24. godini u Braničevskom okrugu bilo je 16,1% nosilaca Vukove diplome, a prethodne, 2022/23. godine bilo ih je 14,8%.

Pregledali smo Izveštaje u poslednjih 10 školskih godina. Najveći procenat vukovaca u Braničevskom okrugu bio je u školskoj 2016/17. godini, kada je iznosio 17,2%. 

Procenat nosilaca Vukove diplome tokom deset školskih godina kretao se u rasponu od 12 do 17%. 

Diplomu „Vuk Karadžić“ dobijaju učenici koji se izdvajaju kao izuzetni, ne samo u pogledu znanja, odnosno odličnog poznavanja nastavnih sadržaja, već i u smislu dodatnog angažovanja vrednovanog kroz minimalno jedno priznanje ili nagradu. 

„Pravilnikom o diplomama za izuzetan uspeh u osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđeno je da se učeniku dodeli diploma „Vuk Karadžić” ako na kraju svake školske godine u toku sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja postigne odličan uspeh iz svih obaveznih predmeta, izbornih programa i aktivnosti propisanih planom i programom nastave i učenja i primerno vladanje i ako dobije najmanje jednu diplomu „Dositej Obradovi攓, navodi se u iz Izveštaja o rezultatima završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2023-2024. godini.

Izveštaji pokazuju da vukovci ostvaruju bolje rezultate na završnom ispitu od prosečnog učenika, što i jeste očekivano. Tako je i u Braničevskom okrugu.

Imajući u vidu da se radi o izuzetnim učenicima, očekuje se da njihova postignuća budu u proseku veća u odnosu na republički prosek bar za jednu standardnu devijaciju, koja iznosi 100 bodova.

Posmatrajući Izveštaje od prethodnih 10 školskih godina, može se videti da to pretežno nije slučaj u Braničevskom okrugu. Naime, iako njihovo prosečno postignuće jeste bolje od postignuća prosečnog učenika, ono uglavnom nije veće za jednu standardnu devijaciju. U školskoj 2022/23. prosečno postignuće vukovaca iz okruga bilo je za jednu standardnu devijaciju veće na testu iz srpskog jezika, u školskoj 2018/19. iz srpskog jezika i matematike, a u 2017/18. na testu iz matematike.

Takođe, uočava se da su prosečni rezultati vukovaca iz Braničevskog okruga u poslednjih deset školskih godina nešto slabiji od prosečnog rezultata vukovaca na nivou Republike. 

Primera radi, prosečno postignuće vukovaca na nivou Republike, prema standardizovanoj skali, na testu iz srpskog jezika bilo je 610 bodova, na testu iz matematike 603 boda, a na trećem testu 591 bod.

Prosečno postignuće vukovaca iz Braničevskog okruga na testu iz srpskog jezika iznosilo je 597 bodova, na testu iz matematike 583 boda, a na trećem testu 582 boda.

U poslednjih šest školskih godina vukovci iz Braničevskog okruga imali su najbolje prosečno postignuće na testu iz srpskog jezika. U 2018/19, 2017/18, 2016/17, 2015/16. i 2014/15. najbolje prosečno postignuće ostvarivali su na testu iz matematike.

Prosečno postignuće vukovaca iz Braničevskog okruga na trećem testu na završnom ispitu školske 2022/23. godine, kada je i uveden, bilo je isto kao i prosečno postignuće na testu iz matematike, dok je u prethodnoj školskoj godini bilo za jedan bod niže od prosečnog postignuća iz matematike.

Što se tiče prethodnih godina, posmatrani izveštaji pokazuju da su vukovci iz Braničevskog okruga ostvarivali niže prosečno postignuće na kombinovanom testu u odnosu na testove iz srpskog jezika i matematike.

Posmatrajući Srbiju u celosti, analize pokazuju da vukovci u proseku postižu bolje rezultate na maloj maturi, ali i da je njiihovo znanje dosta neujednačeno, piše Danas.

„Uprkos tome što uslovi za sticanje diplome „Vuk Karadžić“ ne bi trebalo da budu lako dostižni, jer podrazumevaju da učenici postižu izvanredne rezultate i osvajaju nagrade na takmičenjima, u Srbiji je čak svaki sedmi učenik vukovac. Prosečno postignuće vukovaca na sva tri testa je, kao što je i očekivano, više u odnosu na republički prosek (najveće prosečno postignuće imaju na testu iz matematike, zatim iz srpskog jezika, a najniže na kombinovanom testu). Sudeći po broju vukovaca u pojedinim okruzima, kao i varijabilnosti njihovog postignuća, može se zaključiti da se kriterijumi za dodelu diplome nedosledno primenjuju“, navodi se u jednom od zaključaka Izveštaja za školsku 2014/15. godinu.

Promene pravilnika o ocenjivanju, kao i uslova za dobijanje Vukove diplome, koje su u međuvremenu rađene, nisu uticale da se broj vukovaca i odlikaša svede na razumnu meru, zaključuje Danas.