Politika

NPS podneo krivičnu prijavu: Sumnja da je posao očitavanja brojila „namešten“ jednom konzorcijumu

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Narodni pokret Srbije (NPS) podneo je danas beogradskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, direktorke Elektrodistribucije Srbije Biljane Komnenić i direktora u tom javnom preduzeću Vjekoslava Bobara, zbog sumnje da su na konkursu za očitavanje brojila "namestili" posao jednom konzorcijumu.

Potpresednik NPS Borislav Novaković rekao je novinarima posle podnošenja prijave da se radi o konzorcijumu koji predvodi firma Montop KRS iz Novog Sada, čiji je vlasnik Marko Bosanac Boske blizak prijatelj premijera Miloša Vučevića i istaknuti aktivista Srpske napredne stranke (SNS) u tom gradu.

„U konkursu za javne nabavke, objavljenom 5. oktobra, jedan od uslova je bio da je firma imala u poslednjih šest meseci očitavanje najmanje tri miliona brojila. Narodski rečeno – to je namešten tender“, rekao je Novaković, napominjući da samo firma Montop može da ispuni taj uslov, jer je i ranije na takav način dobijala poslove, od 2020. godine.

Kako je istakao, nijedna druga firma u Srbiji, a verovatno ni u okruženju, ne može da ispuni taj uslov.

Novaković je ukazao i da uvećani računi za struju postaju veliko breme i problem za građane Srbije.

„Vlast nas uverava da su to pojedinačni slučajevi, i nije reč u celoj državi“, rekao je Novaković, dodajući da naprotiv – svuda postoje problemi uvećanih računa, u svim gradovima, na nivou cele države.

Ljudi mesecima dobijaju uvećane račune, upozorio je Novaković.

Potpredsednik NPS Miloš Pavlović naglasio je da ova javna nabavka za očitavanje brojila nije prva takva, ona je deo „modus operandija“ za nameštanje poslova.

To je „modus operandi“ za postupke kojima se novac od građana cele Srbije prebacuje SNS za pripremne radnje za izbore, dodao je Pavlović.