Moj grad

Pet naselja u Golupcu prijavilo se na konkurs za uređenje javnih površina

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Prethodne nedelje u opštini Golubac sastala se lokalna opštinska komisija koja je otvarala projekte koji su pristigli na konkurs koji je raspisal opština, a u okviru akcije Zajedno možemo mnogo.

Kako je nakon sastanka komisije naveo Aleksandar Đukić, koordinator projekta, pristiglo je pet prijava od strane neformalnih grupa građana iz nasilja Miljević, Maleševo, Barič, Usije i Mrčkovac. 

"Od ovih pet prijava, tri su bile formalno ispravne, dok dve nisu. Komisiji predstoji da u roku od nekoliko dana pristupi ocjenivanju projekata i formira rang listu. Obziroma na cifre navedene u prijavama, predstoji nam potrošnja većeg dela budžeta namenjenog za ove mini projekte što je odlična stvar", naveo je Đukić. 

Podsetimo, prethodne godine formiran je pravilnik o uključivanju građana u budžetski proces. Kroz taj pravilnik predviđen je program podrške neformalnim grupama građana. 

Pravilnikom je predviđeno da neformalne grupe koje predlažu svoje ideje imaju najmanje pet članova i obezbede najmanje 10 posto vrednosti projekta, i to uglavnom kroz volonterski rad. U predloženim projektima učešće građana je na nivou od oko deset posto.

Kao i prethodne godine i ove su za ovaj projekat opredeljena novčana sredstva u iznosu od 990.000 dinara, od čega je opština Golubac izdvojila 600.000, dok švajcarska organizacija Helvetas učestvuje sa 390.000 dinara.

Predlozi neformalnih grupa građana su se mogli odnositi isključivo na manje zahvate u komunalnoj infrastrukturi kao što je uređenje parkova, dečjih igrališta, drvoreda, šetališta, neuređenih zelenih površina, uređenje prilaza za lica sa invaliditetom, uklanjanje manjih divljih deponija i slično.

Takođe, tokom prethodne godine putem projekta Zajedno možemo mnogo, a uz podršku organizacije Helvetas, realizovane su aktivnosti četiri neformalne grupe građana u naseljima Dobra, Braničevo, Golubac i Vinci.

Na osnovu predloga liste, 250.000 dinara opredeljeno je neformalnoj grupi građana za projekat uređenja letnjeg bazena u naselju Dobra, a ista novčana sredstva opredeljena su za projekat sređivanja stepeništa na pijaci u Golupcu i uređenje plaže na reci Pek u naselju Braničevo.