Ekonomija

Elektrodistribucija odbacila tvrdnje NPS, najavljuje pravna sredstva protiv stranke

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Preduzeće "Elektrodistribucija Srbije" (EDS) odbacila je navode Narodnog pokreta Srbije (NPS) o nameštanju tendera za očitavanje strujomera i najavila da će razmotriti sva pravna sredstva protiv te stranke.

"Zbog širenja lažnih vesti i uzbunjivanja javnosti 'Elektrodistribucija Srbije' će razmotriti sva pravna sredstva protiv stranke Narodni pokret Srbije jer su na konferenciji za novinare iznete potpune besmislice kako bi se politički digli na račun jednog preduzeća", navodi se u saopštenju.

Dodali su da "EDS" posluje isključivo u skladu sa važećim zakonima i strogo poštuje sve propise u oblasti javnih nabavki, kao i da, pošto je ta javna nabavka u toku, svaki zainteresovani ponuđač ima pravo da postavi pitanje ili uloži žalbu ukoliko smatra da su mu prava ugrožena.

"Netačan je i navodni broj reklamacija koje se iznose u javnosti i netačno je da je do problema u Novom Sadu došlo zbog očitavanja brojila. Više puta je u medijima navedeno da je posle 20 godina uveden novi softver za očitavanje i obradu podataka o potrošenoj energiji, uporedo sa redovnim aktivnostima i da deo očitanih stanja nije mogao odmah da se unese u taj softver", dodaje se u saopštenju.

Ocenili su da Narodnom pokretu Srbije "nije bitna istina", već samo način kako da se pojavi u javnosti "bez obzira da li to uključuje iznošenje neistina i manipulacija".

"Ali pošto je podnosilac prijave protiv rukovodilaca Elektrodistribucije Srbije upravo Borislav Novaković, čovek uprljane biografije protiv koga su se vodili postupci za nameštanje tendera, iskusan poznavalac manipulisanja i nameštanja nije ni čudo što se ovakve laži fabrikuju i objavljuju", ocenilo je preduzeće "EDS".

Predstavnici Narodnog pokreta Srbije (NPS) podneli su danas krivičnu prijavu protiv ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i funkcionera preduzeća "Elektrodistribucija Srbije" (EDS) jer sumnjaju da je novi tender za firmu koja treba da očitava strujomere - namešten.

Potpredsednik NPS Borislav Novaković rekao je novinarima ispred Palate pravde u Beogradu, gde su podneli krivičnu prijavu protiv Đedović Handanović, v.d. direktora "EDS" Biljane Komnenić i direktora poslovnog sistema "EDS" Vjekoslava Bobara, da su uslovi konkursa namešteni za firme koje su i do sada očitavale strujomere i pravile probleme građanima sa uvećanim računima.

Uslov u tenderu je, prema njegovim rečima, da je firma koja se prijavljuje za posao morala u prethodnih šest meseci da ima očitano tri miliona strujomera.

"Ko može da ispuni taj uslov? Unapred je određeno da to bude firma 'Montop' Marka Bosanca (koja je i do sada očitavala strujomere). Nijedna druga firma u državi, a verovatno ni u regionu, ne može da ispuni ove uslove", ocenio je Novaković.