Politika

Kraljevina Esvatini i Srbija razmenile šest memoranduma o saradnji u prisustvu kralja i Vučića

Foto: RTS printscreen

Foto: RTS printscreen

Srbija i Kraljevina Esvatini razmenili su danas šest memoranduma o međusobnoj saradnji u više oblasti, u prisustvu predsednika Srbije i kralja Msvatija III. Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić priredio u Beogradu svečani doček kralju Esvatinija Msvatiju Trećem, nakon čega je usledio sastanak dvojice lidera u četiri oka.

Razmenjen je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini o saradnji u trgovini i investicijama, a potpisnici su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Manoba Kumalo.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini razmenili su ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar obrazovanja Oven Numalo.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i nadležnog organa Esvatinija iz oblasti informacionih, komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije, razmenili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar informaciono-komunikacionih tehnologija Savana Mazija.

Memorandum o razumevanju između Naučno-tehnološkog parka Novi Sad i Kraljevskog naučno-tehnološkog parka Esvatini i Komisije za komunikacije Esvatinija u oblasti veštačke inteligencije, uključujući velike jezičke modele i generativne tehnologije veštačke inteligencije, razmenili su direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad Srđan Kolaković, direktor Instituta za veštačku inteligenciju Dubravko Ćulibrk, zamenik direktora Univerziteta Evatin Džastis Tvala i direktor Departmana za informatiku Univerziteta Esvatini Andile Metula.

Vučić je posle dočeka kralja Esvatinija na Instagramu naveo da očekuje da će potpisivanje bilateralnih dokumenata o saradnji u oblastima trgovine i investicija, obrazovanja, turizma, telekomunikacija i veštačke inteligencije doneti nove projekte i inicijative koje će obogatiti odnose dveju zemalja.
Svečani doček priređen mu je ispred Palate „Srbija“, uz intoniranje himni dve zemlje.

Vučić i Msvati su pre sastanka plenarnih delegacija imali razgovor u četiri oka, a biće i među učesnicima okruglog stola „Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta“.

Za sada nije objavljeno s kim će se Msvati Treći još sastati u Srbiji, gde će boraviti do 22. oktobra. On je u Srbiju doputovao u petak uveče, a na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

Iako ima 11 žena, u Srbiju, međutim, nije došao ni sa jednom od njih, već sa 21-godišnjom verenicom Nomkembo Zumom, ćerkom bivšeg predsednika Južnoafričke Republike Džejkoba Zume.

Politički odnosi Srbije i Esvatinija bili su nerazvijeni do pre nekoliko godina, a u poslednje tri je bilo nekoliko sastanaka najviših zvaničnika dve države.

Esvatini je priznao Kosovo u aprilu 2010. godine. U januaru 2023. Vučić je izjavio da je priznanje kosovske nezavisnosti povuklo devet država, među kojima je i Esvatini. Vlada u Prištini je to negirala.

Vučić: Bezgranično sam zahvalan kraljevini Esvatini

Na zajedničkoj konferenciji za štampu u Beogradu sa kraljem Esvatinija Vučić je rekao da "onima kojima je važno samo kad ovde dođu velike evropski lideri, kažem da sam veoma ponosan što mogu da ugostim kralja Msvatija Trećeg i druge afričke lidere" jer "Afrika je jedan od ključnih kontinenata, to je kontinent naših prijatelja, bratski".

Vučić je naglasio da pedesetak afričkih zemlja ima ugovor o slobodnoj trgovini tako da saradnja sa Esvatinijom pruža velika mogućnost za proizvode Srbije, pa će delegacija njenih ministara do kraja godine posetiti tu zemlju.

Vučić je ocenio da su velike mogućnosti za saradnju sa Esvatinijom, naročito u poljoprivredi, nauci, softverskoj tehnologiji.

Rekao je i da će kralj Msvati Treći posetiti nekoliko gradova u Srbiji i upoznati se s namenskom industrijom.

Vučić je rekao i da će se Srbija i Esvatini uvek konsultovati o pitanjima na međunarodnom planu i uzajamno se podržavati, napomenuvši da će "Srbija znati da uzvrati na prijateljstvo koje je ta slobadarska zemlja prema njoj pokazala".

Predstavnici ministarstava dveju država su danas potpisali niz dokumenta o saradnji u trgovini, visokom obrazovanju, informatičkoj tehnologiji, telekomunikacijama, turizmu.