Moj grad

SSP: U Požarevcu za godinu dana pet odeljenja manje

FOTO: Boom93 / N.Stojićević

FOTO: Boom93 / N.Stojićević

Gradski odbor Stranke slobode i pravde saopštio je da je u odnosu na prošlu školsku godinu u požarevačkim školskim klupama sada 121 đak manje - gotovo 5 odeljenja manje za samo godinu dana.

"Gradsku vlast taj podatak ne brine, te i dalje odbija da đacima obezbedi besplatne udžbenike.

Uprkos ovakvom trendu u našem gradu, gradonačelnik Saša Pavlović obrazovanje očigledno tretira kao nepotreban trošak, jer Požarevac iako grad sa najvećim budžetom u Braničevskom okrugu ostaje gotovo usamljen na listi gradova i opština u okrugu koji nisu obezbedili besplatne udžbenike za svoje đake", navodi GrO SSP Požarevac.

Iz ove stranke navode da već tri godine upućuju gradonačelniku i Skupštini grada inicijative i apele da se udžbenici za sve učenike u Požarevcu i Kostolcu finansiraju iz gradskog budžeta.

"Organizovali smo do sada preko 70 štandova na kojima je više od 3000 građana podržalo našu inicijativu. Učestvovali smo u javnim raspravama prilikom usvajanja budžeta, gde smo takođe isticali i obrazlagali ovaj predlog", navode iz GrO SSP.

Ono što je poznato, kako kažu, jeste da novca za ovu namenu u budžetu ima, ali ostaje nepoznato zašto gradonačelnik uporno ne potpisuje jednu takvu odluku, ali je u poslednjih mesec dana potpisao predlog o povećanju cena grejanja, vode i iznošenja smeća građanima.

"Kako je od besplatnih udžbenika za decu bilo logičnije i potrebnije rasvetu na zgradi načelstva platiti 1.800 evra po jednoj svetiljki, par klupa i stabala u Sunčanom parku platiti 250.000 evra, a veštačku travu na fudbalskom terenu 500.000 evra", pita GrO SSP.

Iz ove stranke pozivaju gradonačelnika da donese ovu odluku već prilikom usvajanja budžeta za narednu godinu.

"Kako nas niste poslušali ranije, omogućite bar budućim generacijama pravo na besplatno školovanje", zaključuje GrO SSP Požarevac.