Ekonomija

Koliko košta ručak za četvoročlanu porodicu u restoranu u gradovima Srbije?

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

Statistički gledano cene ugostiteljskih usluga u poslednje dve godine povećane su za više od 25 odsto.

Na cene kafedžija ne utiče samo poskupljenje hrane i pića koje je u Srbiji poslednje tri godine među najvećim u Evropi, nego i cene struje, goriva, plate, zakup prostora, a na kraju krajeva i platežna moć građana.

Neko bi pomislio da će poskupljenja oterati građane iz kafana, ali sudeći po podacima Zavoda za statistiku, za prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle promet se povećao za 22. odsto. kada se isključi godišnja inflacija, opet imamo i realni rast prometa od 10 odsto.

Ipak, indeksi i procenti su jedno, a praksa je drugo, pa smo istraživali koliko košta ručak u nekoliko većih gradova Srbije.

Za početak, teško je doći do prosečne cene i hrane i usluge, jer mnogo zavisi od lokacije, reputacije, luksuza, odnosno ambijenta, menija itd.

U Beogradu se može jesti na mestima sličnijim brzoj hrani nego restoranu do luksuznih restorana sa Mišlenovom preporukom.

U proseku 10 ćevapa može da se pojede za od 800 do 1.200 dinara, biftek od 1.800 pa do 3.500 dinara, losos na žaru od 1.400 do 1.600 dinara.

Teleća čorba košta od 340 do 500 dinara, a slična je cena i na primer, šopske salate. Kupus salata košta od 200 pa do 400 dinara.

Jagnjeće pečenje košta oko 2.800 dinara, a praseće oko 2.200 dinara za kilogram.
Što se tiče pića, rakije koštaju od 250 dinara pa naviše, pivo od 270 dinara, a skokovi oko 250 do 280 dinara.

Neki prosečni ručak koji se sastoji od teleće čorbe, porcije ćevapa, salate, pića i deserta u Beogradu u proseku košta 2.500 do 3.000 dinara.

Naravno, ako bi se naručivala jela skuplja od ćevapa, cena može i da se udvostruči.
U svakom slučaju, prosečan ručak za četvoročlanu porodicu teško da može biti jeftiniji od 10.000 dinara, a može biti znatno skuplji.

U Novom Sadu posetioci ugostiteljskih objekata imaju osećaj da cene značajno rastu kako se kreće u novu sezonu, bilo letnju, bilo zimsku.

Više na LINKU.