Društvo

Unija sindikata prosvetnih radnika: Postojeći zakoni nisu dovoljni da se redukuje nasilje u školama

Foto:S.Lisac

Foto:S.Lisac

"Postojeća zakonska regulativa, kao i postupanje isključivo po postojećim pravilnima ne mogu da budu dovoljni da se redukuje nasilje u školama", saopštio je danas Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

“Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije na sednici održanoj 19. oktobra, povodom incidenta koji se desio u osnovnoj školi u Subotici, apeluje na nadležne da postojeća zakonska regulativa, kao i postupanje isključivo po postojećim pravilnima ne mogu da bude dovoljni da redukuje nasilje u školama”, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, učenik 8. razreda Osnovne škole “Sečenji Ištvan” u Subotici nožem je u petak nasrnuo na vršnjakinju iz iste škole. Devojčica je zadobila povrede koje, kako je potvrđeno u školi, nisu bile opasne po život. Maloletniku je Više javno tužilaštvo odredilo pritvor do mesec dana – a događaj kvalifikovalo kao pokušaj ubistva.

Iz sindikata dodaju da je “neophodno osnažiti nosioce vaspitnog procesa – nastavnike i dati im veća ovlašćenja”.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije naglašava da administrativne mere “ne mogu da budu prioritet i jedini način rešavanja ovakvih kriznih situacija”.