Ekonomija

Srbija uzima kredit od 178,4 miliona evra za gradnju depoa za Beogradski metro

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Srbija će uzeti kredit u visini od 178.382.740 evra kod filijale Dojče banke u Hong Kongu za izgradnju depoa Beogradskog metroa na Makiškom polju, što je posao poveren kineskoj firmi Power China, piše Nova ekonomija.

Depo je deo prve faze izgradnje metroa, vredan ukupno 209,9 miliona evra, a kreditom će se finansirati 85 odsto vrednosti radova, piše ovaj medij.

Ugovor za gradnju depoa, kako se navodi, prošle godine u septembru potpisali su beogradski sekretarijat za saobraćaj, JKP Metro i voz, Ministarstvo građevinarstva i kineska kompanija Power China, dok je sam ugovor o kreditu sa Dojče Bankom potpisan 20. septembra ove godine, a korisnik kredita će biti JKP Beogradski metro i voz.

Period otplate je 13 godina, uključujući grejs period od 5,5 godina, piše u tekstu.

Kamatna stopa je varijabilna i bazira se na šestomesečnom EURIBOR-u, uvećanom za fiksnu maržu od 1,65 odsto godišnje. Provizija na nepovučena sredstva iznosi 0,65 odsto i plaća se polugodišnje tokom perioda raspoloživosti (i poslednjeg dana perioda raspoloživosti) na nepovučeni iznos kredita, vidi se u predlogu zakona o potvrđivanju ugovora o kreditu koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, navedeno je.

Na prostoru Makiša, piše Nova ekonomija, između Savske magistrale i ranžirne železničke stanice Makiš, predviđena je izgradnja i opremanje Depoa Makiš odakle će se upravljati celokupnim sistemom metroa, i to će biti mesto za održavanje svih kompozicija podzemne železnice.

Linija 1 (Faza 1) Projekta beogradskog metroa podrazumeva izgradnju i puštanje u rad metro linije od stanice Železnik do stanice Karaburma (ukupno 15 stanica) i pripadajućeg depoa na Makišu, navodi se.

Beogradski metro gradiće francuske i kineske kompanije. Francuski partneri treba da rade na obezbeđivanju vagonskih kompozicija i izgradnji elektromašinskih podsistema dok će, sa druge strane, kineska kompanija izvoditi građevinske radove.

Vlade Srbije, Vlade Francuske i Grad Beograd su novembra 2014. godine potpisali memorandum o razumevanju o gradnji metroa u Beogradu.

U aprilu 2019. godine u Pekingu je potpisan i memorandum o razumevanju između Vlade Srbije, grada Beograda i kineske kompanije „Power Construction Corporation of China” sa ciljem saradnje na realizaciji ovog projekta.

Ministar finansija Siniša Mali je sa predstavnicima francuskih i kineskih kompanija potpisao Memorandum o razumevanju o izgradnji beogradskog metroa u januaru 2021. godine.

Memorandum je tada potpisan sa direktorom JKP „Beogradski metro i voz“ Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe „ALSTOM“ Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompaniji „Ežis rejl“ Olivijerom Buvarom i predstavnikom kompanije „Pauer Čajna“ Šje Ziđijem.