Društvo

Potpisan dokument Partnerstvo za ravnopravnost u cilju unapređenja položaja radnika u Srbiji

Foto/ radnici na građevini Pixabay

Foto/ radnici na građevini Pixabay

Dokument Partnerstvo za ravnopravnost, koji za cilj ima sprečavanje diskriminacije na radnom mestu i unapređenje položaja radnika u kompanijama u Srbiji, potpisali su danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i predstavnici Privredne komore Srbije i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Janković je rekla je da je taj dokument prvi put pripremljen zajedno sa Kodeksom ravnopravnosti – smernice za vođenje diskriminacionih politika, 2017. godine.

„Potreba za izradu kodeksa je nastala kao rezultat naše prakse koja je u to vreme potvrđivala da je diskriminacija po svim osnovama najviše izražena na tržištu rada“, kazala je Janković.

Ona je rekla da je broj pritužbi koji se odnosi na tržište rada zanemarljiv i da u poslednje vreme nije stigla ni jedna pritužba.

Janković je ocenila da su reakcije kompanija na mišljenja poverenika ohrabrujuće, jer je „dosta kompanija rešavalo greške“.

„Važno je to što imamo veliki broj partnera koji se priključuje i potpisuje naš dokument ‘Partnerstvo za ravnopravnost’ pokazujući time svoju posvećenost u implementaciji ovih principa u okviru svojih redovnih poslovanja“, rekla je Janković.

Direktorka GIZ Srbije Daniela Funke rekla je da se potpisivanjem sporazuma stvaraju sigurna i jaka radna mesta bez diskriminacije, a da će današnja inicijativa pomoći kompanijama da spreče diskriminaciju na radnom mestu.

„Ravnopravnost na radnom mestu podstiče inkluzivnost i poboljšanje kvaliteta u jednom društvu. Mi imamo nameru da podržimo one kompanije koje imaju znanje, umeće i iskustvo“, kazala je Funke.

Rekla je da je cilj projekta da 50 kompanija postanu deo inicijative, a da 30 kompanija usvoji Kodeks ravnopravnosti.

Direktor sektora za strateške analize usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da su današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji pokazali da je u poslovnom svetu važna inkluzivnost, sigurnost i ravnopravnost.

Rekao je da je broj nezaposlenih pao na ispod 10 odsto, a da je socijalna inkluzija i pristup nezaposlenima dobila „novi nivo“.

„Incidenti koji se danas javljaju nisu toliko ozbiljni problemi koji se dešavaju u poslovnom okruženju. Cilj nam je da kompanije koje jako dobro rade pričaju javno o tome i da promovišu svoja isksustva“, kazao je Vesović.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić kazao je da za cilj imaju da se stvori pravednije, inkluzivnije i bolje okruženje u Srbiji.

„Potpisujući memorandum uspostavljamo dogovor koji nas povezuje, a to je da sprečimo diskriminaciju i usvojimo Kodeks ravnopravnosti“, rekao je Grujić.

Kazao je da žele da podrže poslodavce da unaprede radne uslove i da izgrade zdravo okruženje unutar kompanija i dodao da su inicijative poput ove primer da Srbija može da napravi značajne pomake u poslovanju.