Film

Prve reakcije na „Gladijator 2“: „Neverovatno dobar“ i epski nastavak

Foto: YouTube printscreen/Paramount Pictures

Foto: YouTube printscreen/Paramount Pictures

Epski i potencijalno veliki blokbaster nastavak Ridlija Skota, "Gladijator II", ostavio je snažne utiske nakon što je prvi put prikazan u Los Anđelesu pred predstavnicama Američke akademije filmskih nauka i umetnosti i Esnafa filmskih glumaca (SAG).

Dugoočekivani nastavak dobitnika Oskara za najbolji film „Gladijator” (2000) donosi novu mogućnost da Ridli Skot, do sada tri puta nominovan za Oskara, konačno osvoji prestižnu nagradu, piše Varajeti (Variety).

Pored toga, njegove zvezde Pol Meskal i Denzel Vašington sada su kandidati da budu nominovani za glumačka priznanja.

Meskal je već bio nominovan za Oskara, za najboljeg glumca za film „Aftersun“ (2022), dok Vašington, već ima dva glumačka Oskara.

Većina prvih reakcija prisutnih na prvoj projekciji u Los Anđelesu bila je pozitivna.

Džulijan Čilingerian iz OffScreenCentral napisala je: „Ugravirajte ime Denzela Vašingtona na Oskara za najboljeg sporednog glumca za ‘Gladijator 2′„.

Skot Manc, saradnik KTLA, nazvao je film „epskim nastavkom“, navodeći da ima „odličnu akciju, neverovatne vizuelne efekte, i fantastičnu glumu“.

„‘Gladijator II’ služi najbogatiju gozbu u epskim akcionim filmovim“, napisao je novinar Sajmon Tompson.

Met Brenan iz L.A. Tajmsa rekao je da je film „apsolutno bolestan“, te da „smo se vratili krvavim kostimiranim epovima“.

„Gladijator II“ se dešava 16 godina nakon događaja u prvom filmu.

Priča prati Lucija (Meskala) — unuka bivšeg rimskog cara Marka Aurelija i sina Lucile (Koni Nilsen) i Maksima (Rasel Krou).

Lucije sada živi sa ženom i detetom u Numidiji. Međutim, kada rimski vojnici predvođeni generalom Markom Akacijem (Pedro Paskal) napadnu, on je odveden u ropstvo. Mora da se bori kao gladijator po nalogu sadašnjih mladih careva, Karakale i Gete (Džozef Kvin i Fred Hečinger).

Istorija Oskara pokazuje da reditelj čiji je film osvojio kategoriju za najbolji film (nagrada koja odlazi producentima), ali je izgubio kategoriju režisera, ipak može da da pobedi sa nastavkom.

Frensis Ford Kopola je to postigao kada je izgubio najbolju režiju za „Kuma“ (1972), ali je osvojio nagradu sa „Kumom II“ (1974).

„Gladijator 2“ stiže u bioskope 22. novembra.