Ekonomija

Država uvodi i pomorce u poreski zakon: Rad na kruzeru biće oporezovan sa 10 odsto

Foto: Pixabay ilustracija (Milada Vigerova)

Foto: Pixabay ilustracija (Milada Vigerova)

Pomorci, kao i ostali radnici na kruzerima koji plove pod tuđom zastavom dobiće svoje mesto u zakonu. Makar onom koji se bavi regulisanjem poreza na dohodak građana i obaveznim doprinosima, piše Forbes Srbija.

Ministarstvo finansija izašlo je sa radnom verzijom izmena nekoliko zakona. Među novinama u Zakonu o porezu na dohodak građana je novi iznos neoporezivog dela plate. Naredne godine će on biti 28.423 dinara, ali će se od 2026. usklađivati sa rastom potrošačkih cena.

Pomorci su naredna novina. U fokus poreznika su stigli skoro istovremeno sa frilenserima. Taman kada su postavljani temelji rešenja za oporezivanje slobodnjaka, koverte sa krajnje neprijatnim obaveštenjem su počele da stižu mornarima, kapetanima, ali i drugom pomorskom osoblju.

Obračun koji je najpre važio za frilensere, primenjen je i na njih i to na prihode iz 2017. godine. U praksi, krajem 2022. su pojedini dobili rešenja sa poreskom osnovicom od 12.000 evra. Prethodne godine udruženja pomoraca pokušala su sa nadležnima da dođu do prihvatljivijeg rešenja.

Koliko je ko radio pod tuđom zastavom

Da li je tek objavljena radna verzija nacrta izmena propisa ono što pomorci od države očekuju, tek će se videti. Kada je reč o porezu, predloženo rešenje predviđa da se poreska osnovica oporezuje sa 10 odsto, piše Forbes Srbija.

A evo kako se do osnovice stiže.

 
Prihodima pomoraca smatraju se prihodi koje od stranog poslodavca ostvari radnik na osnovu obavljanja poslova na brodovima i drugim „plovilima koji viju zastavu strane države“.

„Obveznik je fizičko lice koje ostvaruje prihode radeći kao član posade ili obavljajući druge poslove kao pomoćno osoblje na brodovima i drugim plovilima koji viju zastavu strane države“, deo je novog predloženog člana 85V.

Više pročitajte na LINKU.