Moj grad

Upravni sud: Nezakonitosti u imenovanju v.d. direktora

Foto:Boom 93/S.L

Foto:Boom 93/S.L

U poslednjih nekoliko meseci, situacija u Domu zdravlja u Požarevcu postala je predmet žestokih pravnih rasprava, saznaje Boom 93.

Naime, dve presude Upravnog suda, u koje je Boom 93 imao uvid,  ukazale su na ozbiljne proceduralne nepravilnosti u procesu razrešenja direktorke Doma zdravlja Snežane Stojković u junu 2022. godine i imenovanju vršioca dužnosti direktora dr Dejana Milenkovića. Presude su izvršne i ne mogu se uložiti žalbe, te se poništava rešenje MInistarstva zdravlja koje mora ponovo da sprovede zakonsku proceduru i ponovo izabere direktora Doma zdravlja.

Kako Boom 93 nezvanično saznaje prva presuda odnosi se na nezakonito razrešenje tadašnje direktorke Doma zdravlja dr Snežane Stojković. Upravni odbor Doma zdravlja nije sproveo procedure  u skladu sa zakonskim normama, što je dovelo do toga da je mandat direktorke okončan bez odgovarajuće procedure. Takođe, preskočena je ključna faza u kojoj je upravni odbor trebalo da razmotri ko od zaposlenih ispunjava zakonom propisane uslove za vršioca dužnosti direktora.

Drugom presudom je utvrđeno da sadašnji v.d. direktora Dejan Milenković nije ispunjavao zakonske uslove za obavljanje funkcije direktora, jer nije imao potrebne godine radnog iskustva u upravljanju i nije posedovao relevantnu stručnu spremu. Njegovo imenovanje kao vršioca dužnosti direktora je takođe proglašeno nezakonitim.

Ministarstvo zdravlja, koje je preuzelo osnivačka prava Doma zdravlja, nije sprovelo adekvatnu proceduru prilikom imenovanja Milenkovića. Umesto da upravni odbor prvo razmotri i predloži kandidata, Ministarstvo je donelo rešenje koje je kasnije retroaktivno podržano od strane odbora, čime je učinjena obrnuta procedura izbora direktora.

S obzirom na ove presude, Upravni sud je naložio ponovni postupak izbora direktora Doma zdravlja. U međuvremenu, proces izbora mora biti sproveden u skladu sa svim pravnim normama kako bi se osigurala transparentnost i legalnost.

Boom 93 kontaktirao je predsedavajućeg člana Upravnog odbora dr Branislava Lalovića koji nam je potvrdio ovu informaciju.

Lalović je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da danas Upravni odbor ima sastanak na kome će, između ostalog, razmotriti “taj slučaj”.

“Imam te podatke koje ste sad izneli. Videćemo da li postoje i neke druge odluke Ministarstva zdravlja. Nismo predlagali kandidata za direktora. Danas ćemo imati Upravni odbor pa ćemo između ostalog i o tome da razmatramo. Dobio sam pismo od advokata, a Upravni odbor će odlučivati o daljem postupku.”rekao je Lalović za naš medij.

Ova situacija naglašava potrebu za poštovanjem pravnih procedura u javnim institucijama, a građani Požarevca imaju pravo da očekuju da će se izbor direktora Doma zdravlja obaviti u skladu sa zakonom.