Moj grad

Koje projekte je Veliko Gradište podržalo prošle godine?

FOTO: Mitar Nikolić

FOTO: Mitar Nikolić

Nakon prošlogodišnjeg projekta “Budžet po meri građana - I ti se pitaš” opština Veliko Gradište i ove godine raspisala je javni poziv za podnošenje ideja.

Projekat je namenjen neformalnim grupama građana koji imaju ideju za određenim izmenama i poboljšanjima na javnim površinama. Predlozi se mogu odnositi isključivo na manje zahvate u komunalnoj infrastrukturi kao što je uređenje parkova, dečjih igrališta, drvoreda, šetališta, neuređenih zelenih površina, uređenje prilaza za lica sa invaliditetom, uklanjanje manjih divljih deponija i slično.

Podnosilac predloga projekta, odnosno zainteresovana grupa građana trebalo bi da dostavi sledeću dokumentaciju: popunjen formular za prijavu predloga projekta koji se može se preuzeti sa sajta opštine, budžet projekta i listu sa potpisima.

Građani koji žive u seoskim sredinama treba da prikupe pet potpisa, u Velikom Gradištu osam, dok građane čiji su projekti vezani za osetljive grupe treba potpisom da podrže tri osobe. Važno je istaći da građani koji predlažu projekte moraju imati izmirene obaveze prema lokalnoj poreskoj administraciji. Potvrde o izmirenim obavezama nije potrebno da sami pribavljaju, već će to raditi u opštinoj upravi.

Zainteresovane grupe sve potrebne formulare mogu pronaći na sajtu opštine, a za dodatna pitanja mogu se obratiti opštinskoj upravi. Rok za podnošenje ideja je četvrtak, 24. oktobar.

Prethodne godine podržano je sedam projekata u ukupnoj vrednosti od 4.193.658 dinara. Romsko naselje Mali Raj opremljeno je dečijim igralištem, odnosno mobilijarom za decu(klackalice, ljuljaške, tobogan), a tu su i klupe za roditelje koji ih čuvaju.Čitavo igralište je ograđeno, čime će deca biti zaštićena od puta koji prolazi pored. Iako je pravilnikom bilo potrebno samo tri potpisa građana iz osetljivih grupa, ovu akciju podržalo je dvanaest potpisnika, sa uredno izmirenim poreskim obavezama. 

FOTO: Mitar Nikolić

Veliki park u selu Sirakovu uređen je i upotpunjen novim sadržajima. Park je veličine 13 ari i na neki način predstavlja centar sela i tačku okupljanja svih meštana. Za početak su urađene staze koje su uokvirene malčom i ukrasnim biljkama, a zatim je igralište opremljeno mobilijarom za decu(klackalice i ljuljaške). Postavljene su četiri klupe i dva stola, a na kraju je zasađeno i 120 tuja, čime je park na neki način ograđen. 

FOTO: Mitar Nikolić

Pored ova dva projekta realizovano je i uređenje javne površina oko vodotornja u Velikom Gradištu, kao i sređivanje parka i postavljanja spomen česme u naselju Požeženo. 

U Ramu je izgrađen letnjikovac na javnoj površini oko doma kulture, u Makcu je  ograđen sportski poligon, a finansiran je i projekat uređenja Trga Vlastimira Pavlovića Carevca u rodnom selu muzičara.