Moj grad

Beba Stanković na sajmu knjiga: Obelodanjivanje skrivene istorije žena

U toku je 67. Međunarodni sajam knjiga, koji će trajati do 27. oktobra pod sloganom "Reč je slobodna". Ove godine, na sajmu se predstavlja više od 400 izlagača iz Srbije i inostranstva, nudeći bogatstvo književnih dela i kulturnih sadržaja.

Sajam je posetila i Beba Stanković, savetnik u Narodnoj biblioteci u Beogradu, koja je za čitaoce Boom93 preporučila knjigu Kejt Mos “Kraljice ratnice i tihe revolucionarke”. Ova knjiga, kako kaže Stanković,  istražuje lične priče i porodične istorije žena čija su imena i zasluge često zaboravljene.

“Autorka se bavi ženama koje su na različite načine doprinele istoriji, a čije se uloge retko pominju. Njihova priča predstavlja obelodanjivanje skrivene istorije žena koje su ostavile značajan trag u različitim oblastima,” navela je Stanković.

“Detektivski napeta, dirljiva priča o autorkinoj sopstvenoj porodici u kojoj Kejt Mos sakuplja delove zaboravljenog života svoje prabake Lili Votson, u svoje vreme čuvene i veoma uspešne autorke romana, kojoj skoro da se zagubio trag.
Kraljice ratnice i tihe revolucionarke je pristupačna knjiga, ambiciozna po obimu i očaravajuća po detaljima. Ovaj zapravo divno i rečju i slikom ilustrovani rečnik žena, ljubavno je pismo porodičnoj istoriji i lično sećanje na prirodu ženske borbe za koju bi trebalo da se čuje i da se priznaju njena dostignuća”, stoji u recenziji.

Sajam knjiga pruža priliku za upoznavanjem saraznovrsnim izdanjima i autorima, dok se istovremeno promoviše važnost čitanja i očuvanja kulturnog nasleđa. Tokom narednih dana, posetioci će moći da prisustvuju brojnim događajima, uključujući promocije knjiga, radionice i razgovore s autorima.