Sport

Počinje nova sezona NBA lige: Šta mogu Denver Nagetsi Nikole Jokića da urade?

Nova sezona NBA lige počinje noćas u 01.30 časova po srednje-evropskom vremenu, a prvu utakmicu u sezoni 2024/25 igraće košarkaši Boston Selitksa i Njujork Niksa.

Srbija će imati osam predstavnika u najkvalitetnijoj ligi na svetu, a u pitanju su Nikola Jokić (Denver Nagets), Bogdan Bogdanović (Atlanta Hoks), Nikola Jović (Majami Hit), Vasilije Micić (Šarlot Hornets), Tristan Vukčević (Vašington Vizards), Nikola Topić (Oklahoma Siti Tander) i Nikola Đurišić (Atlanta Hoks), dok je Darko Rajaković trener Toronto Reptorsa.

Topić će celu sezonu provesti oporavljajući se od teške povrede kolena, dok će Đurišić možda neko vreme provesti u razvojnoj ligi.

Istok

 
Aktuelni šampioni Boston Seltiksi nisu mnogo menjali ekipu između dve sezone, odnosno, svi njihovi važni igrači su ostali na okupu.

Kristaps Porzingis, Džejson Tejtum i Džejlen Braun biće najveće uzdanice ekipe koju sa klupe predvodi Džo Mazula, a jedan od najvećih takmaca biće im Njujork Niksi koji pojačani superstarom Karl-Entoni Taunsom napadaju šampionski prsten NBA lige.

Tauns će imati veliku podršku u liku i delu Džejlena Braunsa, Džoša Harta i Mikala Bridžisa, dok će faliti Džulijus Rendl i Donte Divićenzo koji su otišli u Mineapolis u okviru velikog trejda.

Milvoki će se ponovo osloniti na Janisa Adetokumba, ali se čini da ga nisu okružili vrhunskim igračima kako bi napali titulu.

 
Mnogo se toga očekuje ove sezone od Filadelfije i to najpre jer je u klub stigao sjajni krilni igrač Pol Džordž.

Uz njega je tu starosedelac Džoel Embid, a oni su okruženi odličnim igračima, Erikom Gordonom, Andre Dramondom, Redžijem Džeksonom i Kejlebom Martinom.

Ipak, upitno je to da li Embid ima pobednički mentalitet u sebi da odvede ekipu makar u veliko finale.

Majami će se osloniti na Džimija Batlera, a očekuje se i da srpski reprezentativac Nikola Jović dobije još značajniju ulogu u timu sa Floride. Tu su još i sjajni centar Bem Adebajo, a Teri Rozir i Tajler Hiro bi mogli da popune prvu petorku, dok im nedostaje pravi „šesti“ igrač kako mogli da napadnu veliko finale.

 
Ipak, tim Erika Spolstre nikada ne treba unapred otpisati, jer su i u prošlosti pokazali da umeju da iznenade onda kada to niko od njih ne očekuje.

Od drugih timova sa Istoka u plej-ofu bi se mogla naći neka tri tima iz navedenog kvinteta ekipa: Klivlend, Indijana, Atlanta, Orlando i Čikago.

Zapad

Glavna uzdanica Dalasa i u ovoj sezoni biće Luka Dončić, a od ovog leta u timu iz Teksasa mu se pridružio i Klej Tompson, višestruki NBA šampion sa Golden Stejt Voriorsima. Od osatlih ihgrača tu su Spenser Dinvidi, Danijel Gaford, Maksi Kleber i Pi Džej Vašington, pa bi lako moglo da se desi da Dalas ponovo uđe u veliko finale.

 
Čini se da će Minesoti mnogo faliti Karl-Entoni Tauns i biće čudno gledati tim iz Mineapolisa bez njega u dresu „vukova“. Sa druge strane ostaje nejasno i kako će Minesota igrati u narednoj sezoni. Imaju skup dobrih košarkaša koje tek treba da uklope u tim. Rudi Gober, Majk Konli, Donte Divićenzo, Džulijus Rendl, Naz Rid, Džo Ingls jesu dobri igrali, ali će morati da pronađu svoju ulogu na terenu u ovoj postavi ekipe koje sa klupe vodi treenr Kris Finč.

Oklahoma Siti Tanderi su možda i prvi favoriti na Zapadu za ulazak u veliko finale.

Šej Gildžus-Aleksander je prošle sezone bio drugi u trci za MVP nagradu, a ove sezone bi mogao da ponese laskavu nagradu.

Odlično „diriguje“ napadom Tandera i pravo ga je zadovoljstvo gledati u prodor igri „jedan na jedan“.

Izgubili su Džoša Gidija u odnosu na prošlu sezonu, ali su iz zato pojačali bek Aleks Karuzo i centar Ajzea Hartenštajn.

 
Obojica važe za izuzetne odbrambene igrače, pa bi Oklahoma mogla imati koristi od njih u plej-ofu.

Finiks je tim krcat zvezdama, ali oni mogu ponovo da razočaraju.

Kevin Durent, Bredli Bil, Devin Buker, Jusuf Nurkić, Grejson Alen, Mejson Plamli, Bol Bol i Monte Moris izgledaju jako dobro na papiru, ali mora se videti da li će pronaći pravu hemiju na parketu.

Zvezda Memfis Grizlisa Dža Morent bi mogao da povede svoje saigrače daleko u plej-of, a veliku pomoć će imati u liku i delu Džerena Džeksona, Dezmonda Bejna i rukija Zeka Idija od koga mnogo očekuju u ovoj sezoni.

Sakramento se pojačao dolaskom Demara Derouzena i činiće sjajan trio u napadu Kingsa uz Dierona Foksa i Domantasa Sabonisa. Od tima iz Kalifornije se mnogo očekuej ove sezone, a ulazak u plej-of se gotovo i ne dovodi u pitanje.

Nju Orleans Pelikansi imaju sjajnu osnovu tima koju čine Zajon Vilijams, Si Džej Mekalum, Brendon Ingram i Dežonte Marej, ali fali im pomoć s aklupe za anjviše domete. Čini se da tamo nemaju nikakvo kvalitetno „oružje“ pa će se verovatno zadovoljiti i samim ulaskom u plej-of.

Denver Nagetsi predvođeni Nikolom Jokićem imaju najviše ambicije u sezoni. Jezgro tima su sačuvali. Uz Jokića navijači tima iz Kolorada najviše će očekivati od Erona Gordena, Džamala Mareja i Majkla Portera Džuniora, dok će petorku kompletirati Rasel Vestbruk, a „šesti“ igrač biti Dario Šarić, no ostaje da se vidi kakav će doprinos klupe biti u borbi za plej-of, a Jokić koji je prošle sezone osvojio treću MVP titulu će i u ovoj sezoni biti jedan od najboljih igrača lige.

Ispod „crte“ bi mogla da ostanu oba kluba iz Los Anđelesa, Lejkersi i Klipersi, te Juta, San Antonio i Hjuston.

Boston Seltiks su najuspešniji tim u istoriji NBA lige pošto su bili prvaci 18 puta, slede Los Anđeles Lejkersi sa 17 titula, Golden Stejt Voriorsi imaju sedam pehara, Čikago Bulsi šest, a San Antonio Sparsi pet.

23.10

Boston – Njujork 01.30

Los Anđeles Lejkers – Minesota 04.00

24.10.

Detroit – Indijana 01.00

Atlanta – Bruklin 01.30

Majami – Orlando 01.30

Filadelfija – Milvoki 01.30

Toronto – Klivlend 02.00

Hjuston – Šarlot 02.00

Nju Orleans – Čikago 02.00

Juta – Memfis 03.00

Los Anđeles Klipers – Finiks 04.00

Portland – Golden Stejt 04.00