Ekonomija

EPS, Milenijum tim, Beograd na vodi, NIS: Koja preduzeća vladaju srpskom privredom?

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

U toku prošle godine srpski privrednici imali su prihode u ukupnom iznosu od 18,1 biliona dinara (hiljada milijardi), odnosno oko 155 milijardi evra, uvećanim za 2,7 odsto na godišnjem nivou. Od toga je sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima imalo 5,3 biliona dinara prihoda, uz rast od 3,6 odsto u poređenju sa 2022. godinom. Među njima našli su se Elektroprivreda Srbije, Pošta, Beograd na vodi, Milenijum tim, Ziđin, ali i mnogi drugi. Sa liste „Sto naj…“ koju je objavila Agencija za privredne registre prvih pet preduzeća koja su poslovala sa najvećim prihodima ostvarila su četvrtinu vrednosti prihoda svih privrednika.

U prvih pet privrednika u Srbiji sa najvećim poslovnim prihodima našli su se Elektroprivreda Srbije, Naftna industrija Srbije, Srbijagas, Delez i Ziđin majning Bor, piše Nova ekonomija.

Elektroprivreda Srbije koja je na prvom mestu liste, ostvarila je prihod od 497,9 milijardi dinara prošle godine (4,2 milijarde evra), NIS 394,9 milijardi, Srbijagas 174 milijarde, Delez 155 milijardi i Ziđin majning 131,3 milijarde dinara. Ovih pet društava ostvarilo je 1.354 milijarde dinara ili 11,5 milijardi evra, odnosno četvrtinu vrednosti svih prihoda elitne grupe najvećih sto preduzeća.

U izveštaju APR-a o „Sto naj…“ privrednih društava u Srbiji navodi se da su ova najveća preduzeća ostvarila profit koji je u odnosu na prošlu godinu veći za 27,6 odsto. Sa neto dobitkom poslovalo je njih 90, koja su iskazala ukupno 478 milijardi dinara zarade (više od četiri milijarde evra) odnosno 11,1 odsto više nego prethodne godine.

Među 100 najvećih preduzeća, najveće prihode imale su one firme koje se bave trgovinom na veliko i malo. Među najbrojnijima se izdvajaju i one iz sektora prerađivačke industrije, a veliki obim poslovne aktivnosti iskazalo je i sedam društava iz sektora snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom.

EPS najveće prihode imao od prodaje struje

Na prvom mestu, pomenuti EPS je u odnosu na prethodnu godinu uvećao prihode za 39 odsto, što predstavlja ujedno i 2,7 odsto ostvarenih prihoda cele privrede.

Najveći deo prihoda EPS je ostvario prodajom struje kupcima na otvorenom tržištu, odnosno drugim kompanijama (267 milijardi dinara).

Još jednu godinu za redom, EPS je prvi i prema vrednosti finansijskih kapaciteta ‒ sa poslovnom imovinom i kapitalom. Pored toga, zapošljavao je i najveći broj radnika, njih 19.595 (413 manje u odnosu na prethodnu godinu), koji čine 1,5 odsto svih ljudi angažovanih u privredi.

Na drugom mestu na listi „Sto naj…“ se nalazi prošle godine prvoplasirani NIS, čiji su poslovni prihodi u 2023. godini iznosili 395 milijardi dinara. Ovi prihodi su manji za petinu u odnosu na prethodnu godinu, čime je NIS izgubio prvo mesto. Razlog tome su za 17,6 odsto niži prihodi od prodaje u Srbiji (312,7 milijardi dinara), kao i za trećinu manji prihodi od prodaje u inostranstvu (45,5 milijardi).

Na trećem mestu liste je Srbijagas, takođe sa umanjenim prihodima u odnosu na prethodnu godinu od 20,7 odsto. Iako je cena gasa bila veća u 2023. godini, pad poslovnih prihoda je, kako se navodi u izveštaju APR-a, rezultat smanjenja ostalih poslovnih prihoda za tri petine.

U taj pad računaju se i manji prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i slično, koji su prethodne godine bile posledica uredbe o uvođenju privremene mere ograničavanja cene gasa i nadoknade razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu. Drugačije rečeno, prošle godine je država smanjila sredstva koja je prebacila Srbijagasu u odnosu na 2022.

Više pročitajte na LINKU.