Politika

Ursula fon der Lajen sutra počinje posetu regionu, u BiH stiže u četvrtak popodne

Foto: YouTube printscreen/DW News

Foto: YouTube printscreen/DW News

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sutra započinje četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu, gde će se sastati sa liderima Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Kosova i Crne Gore, sa kojima će razgovarati o napretku zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu i Planu rasta vrednom šest milijardi evra, saopšteno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Fon der Lajen će prvo posetiti Tiranu, gde će se sastati s premijerom Albanije Edijem Ramom, a planirano je i njeno obraćanje na ceremoniji početka akademske godine na kampusu Evropskog koledža u Tirani.

U četvrtak će se sastati sa albanskim predsednikom Bajramom Begajem.

Istog dana fon der Lajen će otputovati u Skoplje, gde će se sastati sa premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim i predsednicom Gordanom Šiljanovskom-Davkovom.

Iz Skoplja će otputovati u Jablanicu, u BiH, da bi posetila područja pogođena nedavnim poplavama, a u petak će boraviti u Sarajevu, gde će se sastati sa članovima Predsedništva BiH i predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto.

Iz Sarajeva predsednica Evropske komisije putuje za Beograd na sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

Fon der Lajen će u subotu boraviti u Prištini, gde će se sastati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

Svoju posetu regionu, predsednica Evropske komisije završava posetom Podgorici, gde će se sastati sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

Tokom posete zemljama Zapadnog Balkana Ursula fon der Lajen će istaći značaj regiona za EU, navedeno je u saopštenju iz Delegacije EU u BiH.