Zanimljivosti

Stručnjaci protiv pomeranja sata: „Ima negativan uticaj na zdravlje ljudi“

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Stručnjaci iz britanske asocijacije specijalizovane za probleme sa spavanjem, British Sleep Society, pozvali su na ukidanje pomeranja kazaljki na satu dva puta godišnje, odnosno na letnje računanje vremena.

Ovaj zahtev proizilazi iz negativnih efekata koje pomeranje sata ima na kvalitet sna i zdravlje uopšte, a ova debata je zaživela i u drugim evropskim zemljama.

Dakle, prema autorima rada objavljenog u Journal of Sleep Research, zimsko računanje vremena trebalo bi da se koristi tokom cele godine, koje će stupiti na snagu sledećeg vikenda i ostati aktivno do proleća.

Naučnici to objašnjavaju time da je prisustvo sunčeve svetlosti ujutru neophodno za zdravlje, dok letnje računanje vremena tokom leta tera ljude da se bude dok je još mrak.

„Izračunavanje letnjeg vremena tokom zime ima negativne efekte na zdravlje ljudi“, navodi se u istraživanju i dodaje:

„Pomeranje sata na proleće ima najnegativniji efekat na cirkadijalni ritam. Tačnije, na fizičke, psihološke i bihevioralne promene koje doživljavamo tokom 24 sata“, piše Miror.

Ipak, treba napomenuti da se ovo istraživanje odnosi na Veliku Britaniju, koja nema toliko sunčanih sati kao Srbija ili druge mediteranske zemlje, zbog čega se ističe potreba da svaka država sama donese odluku i stane uz nju. Važno je, naglašavaju naučnici, prekinuti pomeranje sata dva puta godišnje.