Politika

Fon der Lajen u razgovoru s Vučićem: EU će poštovati i čuvati divnu prirodu Srbije

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da, dok je predsednik Republike, evropski put i zalaganje za evropsku Srbiju su od ključnog značaja za napredak i država će posvećeno raditi na tom cilju.

Vučić je na konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Urusule fon der Lajen rekao da su razgovarali o pitanju Kosova i da je detaljno i temeljno govorio o neophodnosti kompromisa i razgovora i budućnosti celog regiona.

On je preneo i da su ukrajinske vlasti dale agreman ambasadoru Srbije i da će uskoro biti otvorena Ambasada Srbije u Kijevu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Srbija može biti sigurna, kao buduća članica Evropske unije (EU), da će Unija poštovati i čuvati „njenu divnu prirodu“ – kada je reč o kritičnim mineralima.

„Radićemo sa lokalnim zajednicama kako bi se primenjivali evropski standardi“, rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, pohvalivši Srbiju i za izradu Reformske agende.

„U vreme sukoba i ratova biti član EU je obećanje mira i prosperiteta. Srbija je već jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja i pokazali ste da dela prate vaše reči, zbog čega radimo na otvaranju klastera 3“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Veća usaglašenost sa EU

Aleksandar Vučić rekao je da je predsednica Evropske komisije tražila od Srbije veću usaglašenost sa deklaracijama Evropske unije, ali usaglašavanje i po drugim pitanjima, dok je on izneo poziciju Beograda.

„Nadam se da ćemo do kraja godine moći da otvorimo klaster 3, što bi bio važan i značajan signal da Srbija napreduje na svom evropskom putu“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa Fon der Lajen i dodao da tokom prepodneva nije bilo razgovora o temi litijuma, ali da se nada da će tu temu pokrenuti tokom večere.

Ursula fon der Lajen izjavila je da njeno prisustvo u Beogradu, kao i dolazak premijera Grčke i Poljske u Srbiju govori samo za sebe kada je reč o odlasku delegacije Srbije u Kazanj na samit BRIKS.

„Moje prisustvo ovde danas, moj četvrti boravak na Zapadnom Balkanu, predstavlja jasan znak da verujem da je budućnost Srbije u EU, gde će Srbija uživati prava i vrednosti članstva u Uniji“, rekla je.

„Vučić je preduzeo brojne korake da bi se to realizovao, među kojima su i susreti sa liderima EU, umesto da bude negde drugde“, objasnila je ona.