Moj grad

Prosečna zarada u pet opština Braničevskog okruga ponovo nije dostigla iznos medijalne zarade

Boom93 / R. Momirović

Boom93 / R. Momirović

Medijalna neto zarada za avgust 2024. godine iznosila je 75 575 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da prosečna zarada u pet opština Braničevskog okruga nije dostigla iznos medijalne zarade.

U pitanju su opštine Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Malo Crniće i Petrovac na Mlavi.

Prosečna zarada u ovim opštinama je za više od 22 000 dinara niža u odnosu na republički prosek.

Prosečna neto zarada u Republici Srbiji iznosila je 96 649 dinara i niža je u odnosu na prethodni mesec.

U svim opštinama Braničevskog okruga prosečna zarada u avgustu niža je nego ona u julu. Prosečna zarada na nivou Braničevskog okruga u avgustu je iznosila 84 137 dinara. 

Kao i prethodnih meseci, najniža je u Golupcu, gde je iznosila 71 446 dinara, a najviša u Kostolcu, gde je iznosila 98 380 dinara. 

Kostolac je ponovo jedina opština Braničevskog okruga u kojoj je prosečna zarada viša u odnosu na prosečnu zaradu na nivou republike. Sve ostale opštine ostvarile su zaradu nižu od republičkog proseka.

Požarevac je po visini prosečne zarade, koja je u avgustu iznosila 89 899 dinara, i dalje na drugom mestu među opštinama Braničevskog okruga. 

Foto: Boom93

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine  prosečna neto zarada za avgust nominalno je veća za 12,2 odsto, odnosno 7,6 odsto realno.

Kako objašnjava Nova ekonomija, nominalni rast pokazuje koliko se plata povećala u apsolutnom dinarskom iznosu. Realni rast uzima u obzir i inflaciju, odnosno rast cena. Realni rast u određenom periodu pokazuje koliko je povećana kupovna moć prosečne zarade, odnosno koliko je moguće kupiti više proizvoda.