Društvo

Zaposleni u predškolskim ustanovama od 4. novembra stupaju u štrajk

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije stupiće u zakonski štrajk od ponedeljka, 4. novembra, potvrđeno je Danasu u tom sindikatu.

Ovaj sindikat je, podsetimo, ranije najavio da će u utorak, 29. oktobra organizovati jednočasovni štrajk upozorenja i ta odluka je i dalje na snazi, a u novembarski protest ulaze sa namerom da se priključe ostalim sindikatima obrazovanja, koji su takođe najavili štrajkove u školama i predškolskim ustanovama.

Samostalni sindikat traži povećanje cene rada za 21 odsto svim zaposlenim u vrtićima i protivi se nameri Vlade da različitim procentom povišice pravi veštačke podele unutar ove delatnosti.

To su poručili i u odluci o štrajku koju su danas uputili premijeru Milošu Vučeviču, ministarkama prosvete i državne uprave i lokalne samouprave Slavici Đukić Dejanović i Jeleni Žarić Kovačević.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, najbrojnije sindikalne organizacije u predškolstvu, pojašnjava za Danas da štrajk u skladu sa zakonom podrazumeva obezbeđivanje minimuma procesa rada u vrtićima.

Ona podseća da je svaka lokalna samouprava dužna da za predškolske ustanove sa svoje teritorije definiše minimum procesa rada, ali da neke opštine i gradovi to još nisu učinili dok je kod nekih taj postupak u toku.

– Većina lokalnih samouprava je videla da je prekršila zakon i doneli su te odluke. Danas je usvojena u Kovinu, u toku je u Batočini, ranije je doneta u Valjevu, Kragujevcu…Drugo rešenje je da su direktori predškolskih ustanova odlučili da ne budu dodatno u prekršaju jer kad nema odluke o minimumu procesa rada po Zakonu o štrajku sleduje kazna od 800.000 do milion dinara. Kada zabranite ljudima da štrajkuju to je po Krivičnom zakoniku krivično delo – kaže Jovanović.

Ona dodaje da minimum procesa rada ne izgleda svuda identično.

– Većina predškolskih ustanova ima odluku o minimumu procesa rada koja podrazumeva da 30 do 35 odsto zaposlenih koji ne obavljaju vaspitno-obrazovni rad, moraju da rade, što u prevodu znači da im je uskraćeno ustavom zagarantovano pravo na štrajk. To znači da oni koji se ne bave vaspitno-obrazovnim radom, a to su direktor, sekretar, računovodstvo, kuvarice, spremačice, servirke…nemaju pravo na zakonit štrajk. Ima primera da minimum proces rada podrazumeva da 70 odsto zaposlenih radi, a 30 odsto može da učestvuje u štrajku – pojašnjava Jovanović.

Kaže da je predlog sindikata da se, tamo gde nema definisanog minimuma procesa rada, primeni model da 30 odsto objekata i 30 procenata zaposlenih rade, a ostali ne.