Moj grad

Koje projekte neformalnih grupa građana je Opština Golubac podržala prošle godine?

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U okviru prošlogodišnjeg projekta "Zajedno možemo mnogo" Opština Golubac, a uz podršku organizacije Helvetas, podržala je projekte četiri neformalne grupe građana u četiri naselja koja joj pripadaju.

Podsetimo, predlozi neformalnih grupa građana su se mogli odnositi isključivo na manje zahvate u komunalnoj infrastrukturi kao što je uređenje parkova, dečjih igrališta, drvoreda, šetališta, neuređenih zelenih površina, uređenje prilaza za lica sa invaliditetom, uklanjanje manjih divljih deponija i slično.

Neformalne grupe građana predložile su 3 projekta, od kojih su sva tri predloga prihvaćena od strane Radne grupe zadužene za ocenjivanje projekata, a naknadno je podržan još jedan projekat.

Prihvaćena su najpre 3 predloga, od kojih je jedan iz Golupca, dok su dva iz seoskih mesnih zajednica Dobra i Braničevo.

Sva tri projekta podržana su sa po 250.000 dinara.

Na osnovu predloga liste, 250.000 dinara opredeljeno je neformalnoj grupi građana za projekat uređenja letnjeg bazena u naselju Dobra, a ista novčana sredstva opredeljena su za projekat sređivanja stepeništa na pijaci u Golupcu i uređenje plaže na reci Pek u naselju Braničevo.

FOTO: Dragan Kovačević

Projekti letnjeg bazena u naselju Dobra i stepeništa na pijaci u Golupcu dobili su maksimalan broj poena – 100, dok je projekat uređenja plaže u naselju Braničevo imao 95 bodova.

U naselju Dobra sredstvima koja su odobrena uređen je prostor oko otvorenog bazena u selu, nabavljen mobilijar oko bazena i materijal za sanaciju postojećeg stanja unutrašnjosti bazena.

Neformalna grupa građana iz Golupca je konkurisala sa projektom uređenja pristupnog stepeništa kroz haustor stambenog objekta koji omogućava građanima opštine da stignu do zelene pijace. Ovaj prostor je godinama zapostavljen od strane neaktivnih vlasnika lokala u ovom stambeno-poslovnom objektu, a spada u prostor javne površine. Građani Golupca koji su aplicirali sredstvima koja su im odobrena izvršili su sanaciju betonskih gazišta i farbanje metalnih gelendera.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević

U naselju Braničevo, neformalnoj grupi građana iz ovog naselja odobrena su sredstva za uređenje prostora na plaži pored reke Pek. Potpisnici ovog predloga su uz podršku nekoliko građana samog naselja i odobrenim sredstvima izvršili sanaciju terena, formiranje igrališta za odbojku na pesku i obezbeđivanje prostora za pristup vozilima plaži.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević

U naselju Vinci uređena je prostorija u Domu kulture.

Ukupna opredeljena sredstva za ova tri projekta iznosila su 750.000 dinara.