Ekonomija

Energetska zajednica: Nijedna zemlja Zapadnog Balkana ne ispunjava kriterijume za spajanje tržišta električne energije sa EU

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

Sekretarijat Energetske zajednice je u svom izveštaju Praćenje pripremljenosti za CBAM objavio da nijedna zemlja Zapadnog Balkana nije ispunila kriterijume za zvanično započinjanje postupka spajanja svog tržišta električne energije s nekom susednom državom članicom EU. To je glavni uslov da dobiju izuzeće, za izvoz struje, iz naplate prekograničnog poreza na ugljenik. Ona kreće na početku 2026. godine.

Teoretski troškovi na ime CBAM-a za električnu energiju iz Srbije procenjeni su za 2023. na čak 1,07 milijardi evra. Da je taj mehanizam u potpunosti na snazi, ukupan iznos za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju izašao bi na 797 miliona evra, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

Sekretarijat Energetske zajednice prati propise i reforme u ugovornim stranama te organizacije koji bi omogućili da električna energija izvezena u Evropsku uniju bude izuzeta iz sistema naplate carine na ugljen-dioksid u okviru Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM). Uvoznici u EU će od početka 2026. biti obavezni da plaćaju taj namet, srazmeran emisijama CO2 iz proizvodnje robe obuhvaćene sistemom.

Više informacija možete pročitati OVDE.