Društvo
Koliko će nas spremanje slave koštati ove godine?
FOTO: Ilustracija/Pixabay
Sezona slava je već počela, a sa njom i preračunavanje koliko će koštati trpeza.
Sezona slava je već počela, a sa njom i preračunavanje koliko će koštati trpeza.
Ove godine, po onoj izreci „jednom ne svane dok drugom ne smrkne“ dok se uzgajivači svinja hvataju za glavu zbog niske cene svinja, građani imaju izuzetno retku priliku da meso plaćaju jeftinije nego prošle godine.
Opet, druge vrste mesa ili gotovo pečenje je itekako skuplje nego prošle godine u ovo doba.
Novinari Danasa su istraživali koliko košta spremanje slave,a pre svega meso u najvećim gradovima u Srbiji.
U Novom Sadu cene mesa još nisu doživele skok pred slavsku sezonu, ali mogle bi uskoro, pošto je za nedelju dana jedna od većih slava Mitrovdan.
Cene svinjskog mesa u pokrajinskoj prestonici kreću se oko 600 dinara po kilogramu, piletine oko 360, a junetine oko 1.200 dinara u najjeftinijoj varijanti.
Mesari kažu da je svinjski but jeftiniji za 30 odsto nego prošle godine, a nešto je jeftinija je i piletina. Ostali artikli su zadržali stare cene.
„Prošla je letnja sezona kada se kupovalo usitnjeno meso, ćevapi, pljeskavice i vrat za roštilj i kupci su se prebacili na slavski meni, pa se najviše traži svinjetina. Prasetina je oko 700 dinara, a proletos je bila 1.100 dinara za kilogram“, rekao nam je radnik u jednoj novosadskoj mesari.
Cena svinjskog buta i plećke kreće se od 700 dinara po kilogramu pa do 900, svinjski kare i kremenadla je 550 dinara, mleveno meso je 800 dinara, a svinjski vrat 600 dinara po kilogramu.
Rolovana prasetina košta 1.200 dinara.
U Novom Sadu, cena jagnjetine je od 1.200 do 1.400 dinara po kilogramu.
Za većinu domaćica sarma je nezaobilazno jelo na slavskoj trpezi. Kilogram mlevenog junećeg mesa košta oko 1.100 dinara, juneći but i plećka bez kostiju su 1.400 dinara.
Najpriuštivija je piletina. Pileći batak i karabatak bez kostiju koštaju 500 dinara, a sa kostima su 100 dinara jeftiniji. Kilogram belog mesa košta 850 dinara po kilogramu.
Najskuplja je teletina koja košta čak 2.150 dinara za kilogram.
U prodavnicama cene malo više varijaru nego u mesarama pa juneći but košta od 1.200 do 1.500 dinara, a svinjski od 700 do 900 dinara.
Na primer, prošle godine juneća plećka bez kostiju bila je oko 1.300 dinara, za kilogram ćevapa ili pljeskavica plaćalo se od 600 do 700 dinara. Svinjetina je bila od 800 do 1.200 dinara: svinjska leđa sa kostima koštala su oko 750 dinara, svinjska plećka bez kostiju i do 900 dinara. Za svinjski vrat se plaćalo od 600 do 800 dinara po kilogramu, a jagnjetina je bila od 1.100 do 1.400 dinara.
„Cena svinjskog mesa je pala za 30 do 40 odsto u zavisnosti od kvaliteta. Prosto, ima više ponude ove godine, iako proizvođači gube na ceni po kojoj trenutno prodaju. Sa druge strane, kupovna moć stanovništva je samo na televiziji dobra, u stvarnosti, onaj ko je kupovao prosečno pet šnicli, sada kupuje tri, iako je cena svinjetine pala i to je zapravo jedini artikl koji je u Srbiji pojeftinio uz donekle piletinu“, kaže Predrag Avramović, izvršni direktor Industrije mesa „Štrand“.
Prasetina je kaže jeftinija 150 dinara po kilogramu u odnosu na prošlu godinu, a jagnjetina drži sličnu cenu. Međutim , jagnjetina će tek da poskupi, jer sada na red u klanice dolaze mladi janjci koji će da podignu cenu.
„Prasetina je trenutno kod nas oko 700 dinara i nisam siguran da će posle Mitrovdana ostati tako, verovatno će cena ići gore. Veliki proizvođači su zamrzli deo prasetine i ona će po marketima, kad se zahukta sezona slava, ići kao akcija, pa bi tu mogla biti jeftinija“, napominje on.
Teletina je u Srbiji skupa, pogotovo kada se porede cene zemalja u regionu, pa ako je kod nas više od 2.000 dinara, već u Iloku i Hvatskoj može da se kupiti za šest do osam evra.
„Ako kupite teletinu kod nas u mesari ona to zaista i jeste, dakle naše tele ima od 120 do 140 kilograma, a but joj je težak oko devet kilograma. Ne može tele da bude teško 220 kilograma i ima but od 18 kilograma. To što naši ljudi kupe u Hrvatskoj je uvoz iz Danske i Belgije i to nije teletina, barem ne ona koju jedete kod nas u mesari. Nema logike da kilogram teleta tamo bude šest evra, a junetine 13 evra. I u našim marketima se negde može naći uvozna teletina po 10 evra. Ne kažem da je to meso loše, ono je sočno, ali nije teletina“, kazao je Avramović.
Kragujevac: Domaća rakija stara četvrt veka 100 evra litar
Svinjetina u prodavnicama i mesarama u Kragujevcu košta 740 dinara za kilogram, a jagnjetina 1.100 dinara.
Za neizbežno predjelo suhomesnati proizvodi (kulen, pečenice, šunke, čajne, slanina…) koštaju od 950 do 1.700 dinara za kilogram. Sirevi (kačkavalj) su od 1.300 do 1.700 dinara, a onaj, koga Kragujevčani popularno nazivaju „narandžasti” košta i do 2.200 dinara za kilogram.
U pečenjarama kilogram prasetine se kreće od 2.000 do 2.500, a jagnjetine od 3.000 do 3.300 dinara.
Foto: Z.S.M.
Cene pića po prodavnicama, (mega) marketima i trgovnsikom lancima iste se kao u čitavoj Srbiji ali u Šumadiji, pa i u Kragujevcu tradicija da se slavski gosti posluže domaćom rakijom i vinom. One nastarije mučenice (vršnjakinje veka – 2000/01. godište) idu i do 100 evra za litar. Domaća rakija stara 10 godina nabavlja se za oko 50 evra, a one od dve do pet godina koštaju od 1.500 do 3.000 dinara. Domaće vino, staro godinu dana košta oko 300 dinara litar.
Zaječar: Približava se „holesterolski period“
Građani Zaječara polako se pripremaju za, kako neki vole da kažu, „holesterolski period“ koji dolazi sa novembrom.
Međutim kakve su cene mesa, pojedini građani kažu, da će preći na posnu hranu, ali, zna se, za slavu- mesa mora biti.
U mesarama kažu da je meso sada jeftinije nego prošle godine, ali u velikim marketima kažu da je cena mesa samo na akciji u nivou cena od prošle godine.
Svinjske šnicle su 600 dinara za kilogram. Krmenadla je 550, vrat je 580. Junetina je skuplja. Vrat je 1.300 dinara. Generalno junetina se kreće od 1.300 do 1.500 dinara.
Piletina je 289 dinara za kilogram. Bataci su 320, a belo meso je 800 dinara za kilogram. Krilca su 350, a iznutrice su 340 dinara.
Prasetina je 600 dinara, dok je jagnjetina 900 dinara kilogram.
„Generalno sada kada su cene na akciji, to su one cene od prošle godine, dok kada nije na akciji meso, cene su više za 30 odsto“, kažu nam iz jednog velikog marketa u Zaječaru.
Iz male mesare u Zaječaru, kažu drugačije. Kod njih je meso, kako oni tvrde, jeftinije nego prošle godine u ovo vreme.
„Pa sada je jeftinije za 25 do 30 odsto. Šnicle su 669 dinara za kilogram. Krmenadla je 621, dok je vrat 700 dinara. To je svinjetina. Junetina je skuplja. Krmenadla je 880 dinara, šnicla je 1.190, dok su juneća rebre 900 dinara. Prasetina je 750 dinara dok je jagnjetina oko 1.000 dinara“, kažu oni.
Pitali smo i građane. Oni su saglasni da su cene visoke, a pojedini tvrde, da cene skaču mesečno.
„Ovo više nije normalno. Počećemo da jedemo kosti. Ne pamtim kada sam jela meso. Imam penziju nešto preko 20.000 dinara. Kako ja da platim sve, i pored toga da kupim lekove, pa još i da se luksuziram da jedem? Ovo je sramota“, poručuje penzionerka iz Zaječara.
U niškim mesarama svinjski but košta od 660 do 750 dinara. Svinjska plećka 570 dinara sa kostima, a 650 dinara bez kostiju.
Svinjski vrat je od 570 do 760 dinara sa kostima, a od 900 do 1.100 dinara bez kostiju. Dimljeni svinjski vrat košta 1.250 dinara.
Svinjska pečenica (kare) je 570 dinara sa kostima, od 900 do 940 dinara bez kostiju, 1.000 dinara dimljena.
Teleće meso košta 1.100 dinara sa kostima, a 1.320 dinara bez kostiju.
Juneći but bez kostiju, 1.199 dinara za kilogram.
Jagnjetine nema u mnogim mesarama, a tamo gde je ima košta od 1.200 do1.350 dinara.
Cena ćevapa je 1.060 dinara za kilogram, a gurmanske pljeskavice, 1190 dinara.
Koliko košta riba?
Krajem meseca počinje božićni post pa će se i na slavama koje padaju posle 27. novembra služiti umesto mesa, riba.
U Novom Sadu kilogram pastrmke prosečno košta 750 dinara, oslića 500, a kilogram šnicle šarana je 1.200 dinara, dok je živ šaran 700 dinara u ribarnicama.
Prošle godine za kilogram očišćenje pastrmke trebalo je izvojiti od 680 do 900 dinara, za očišćenog šarana od 1.000 do 1.400 dinara. S
U Kragujevcu u ribarnicama kilogram šarana se kreće od 650 do 700 dinara, oslića od 450 do 500 dinara, a pastrmka košta od 650 do 700 dinara. Usluga prženja ribe je 200 dinara po kilogramu, dimljenja 100 a čišćenja i sečenja od 50 do 100 dinara za kilo, mada mnoge ribarnice uve usluge obajvljaju besplatno ako ribu kupite kod njih.
U gradu na Timoku, u ribarnicama kažu da su cene više za 20 odsto nego prošle godine, a ne znaju da li će biti novog poskupljenja.
„Najviše se prodaje oslić. Cena je od 450 pa do 600 dinara za kilogram. Skuša je 490 dinara, a pastrmka je 799 dinara. Som je od 399 do 500 dinara za kilogram. Papaline su 239 dinara za kilogram“, kazali su iz jedne ribarnice u Zaječaru.
U Nišu najviše se traže sveži oslić i skuša. Sveži oslić košta od 490 dinara do 570 dinara za kilogram, a sveža skuša- 540 dinara. Svež som košta 550 dinara za kilogram.