Društvo

Koliko košta spremanje posne slave?

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Posna slava u Srbiji, koja je za mnoge verujuće porodice jedan od najvažnijih duhovnih trenutaka u godini, nosi i značajne troškove.

S obzirom na rastuće cene hrane, priprema posnih jela i obeležavanje ovog praznika u skladu sa tradicijom postaje sve skuplje.

Iako su posni obroci obično jednostavniji od mrsnih, i za njih je potrebno izdvojiti određena sredstva, koja će ove biti veća nego prethodnih godina.

Ukoliko se pogledaju poslednji zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), cene hrane ovog novembra u odnosu na prošli veće su za 4,3 odsto.

 Zvanično najmanje su porasle cene ribe za 1,9 odsto. Hleb i žitarice skuplje su za 3,3 odsto, a visoko su otišle cene povrća koje su zvanično porasle za 7,4 odsto, kao i ulja i masti za čak 7,9 odsto u odnosu na novembar prošle godine. To znači da će rezanje salate i prženje na ulju više koštati ove godine.

Međutim, prema ovim zvaničnim podacima, domaćini i domaćice će prilično viši iznos ove godine u odnosu na prošlu dati za kolače. Šećer, džem, med i čokolada poskupeli su za čak 14,5 odsto.

Ove godine skuplje će koštati i kuvanje kafe i čaja, jer su njihove cene zvanično više za 8,2 odsto. Kako je kafa čest poklon ovaj trošak biće veći i za goste.

Poskupela su i ostala pića. Cene vode, sokova i ostalih bezalkoholnih pića više su za 6,1 odsto, dok su cene alkoholnih pića više za 7,4 odsto.

 U prevodu sve je poskupelo. A kako to izgleda u dinarima?

Cene najvažnije hrane posnih slava, ribe, kreću se od 900 do 4.000 dinara za kilogram, a u zavisnosti da li je riba sveža ili pečena, rečna ili morska.

Cena sveže pastrmke i šarana iznosi oko 900 dinara po kilogramu, dok su cene svežeg brancina i orade oko 2.300 dinara po kilogramu.

Sveži filet lososa košta od 2.500 do 2.900 dinara po kilogramu, sveži gambori 3.200 dinara, a tuna 3.500 dinara.

Ukoliko se domaćini i domaćice odluče za pečenu ribu, moraće da izdvoje više novca.

Na istoj pijaci najjeftini je kilogram pečene skuše iznosi oko 1.100 dinara, cena pečenog oslića iznosi između 1.300 i 1.400 dinara, pečena pastrmka košta između 1.800 i 2.000 dinara, a pečeni dimljeni šaran čak oko 4.000 dinara po kilogramu.

Najskuplja je pečena tuna koja košta i do 5.000 dinara po kilogramu.

Cena slavskog kolača kreće od 600 do 800 dinara, a ima pekara u kojima prelazi 1.000 dinara.

FOTO: A. Stepanović

Za kilogram sitnih posnih kolača potrebno je izdvojiti od 2.000 dinara pa naviše.