Društvo
Dva restorana u Srbiji dobila prestižne Mišlenove zvezdice
restoran vecera/Pixabayilustracija
Mišlenov vodič je objavio vodič za Srbiju za 2025. godinu. Ovo izdanje slavi trud čitave profesije koja nastavlja da podiže kvalitet gastronomske ponude ove balkanske zemlje.
Među 23 restorana koja su predstavljena u šestom izdanju, inspektori Mišeln vodiča dodelili su prve zvezdice za dva restorana.
Dva restorana dobijaju svoju prvu Mišlen zvezdicu
Restoran Langouste u Beogradu dobio je Mišlen zvezdicu. Idealno smešten u srcu grada, restoran gostima nudi zadivljujući pogled na reku Savu. Šef kuhinje Marko Đerić i njegov tim pružaju izuzetnu kuhinju koja ističe lokalne proizvode.
Namirnice koje se koriste dolaze iz njihovog biodinamičkog vrta na obodu glavnog grada, a jela odražavaju duboku posvećenost sezonskim promenama. Sa međunarodnim iskustvom i kulinarskim obrazovanjem stečenim u Italiji, šef Đerić donosi gastronomsku ponudu koja oslikava značaj samog Beograda. Rezultat? Tanjiri koji uzdižu lokalne ukuse velikodušnošću i suptilnošću.
Smešten u srcu Vojvodine, u Novom Slankamenu, oko 60 kilometara severoistočno od glavnog grada, restoran Fleur de Sel takođe je zaslužio svoju prvu zvezdicu. Šef kuhinje, Nikola Stojaković, poreklom iz Srbije, školovan u Francuskoj, sa svojim timom kreira meni obogaćen transalpskim ukusima, koje isporučuje sa velikom finoćom. Veliki prozori restorana pružaju gostima prelep pogled na reku Dunav.
Bib Gourmand
Inspektore Mišlen vodiča oduševila je autentičnost i odličan odnos cene i kvaliteta u dva restorana u Beogradu, koji već nose oznaku Bib Gourmand.
Istok: Restoran koji nudi egzotična jela sa ukusima inspirisanim jugoistočnom Azijom.
Iva New Balkan Cuisine: Mesto koje nudi brojna jela nadahnuta lokalnim receptima, ali sa modernim i laganim pristupom, prilagođena savremenim ukusima.
Izbor za 2025. godinu
Ovogodišnji izbor vodiča ističe i nova uzbudljiva dodatna imena. U Novom Beogradu, modernom delu prestonice, restoran GiG, koji je kreiran od strane vinarije Imperator, nudi jedinstven prostor posvećen degustaciji vina. U kuhinji, šef kreira moderna i personalizovana jela duboko povezana sa teritorijom, koristeći sastojke iz biodinamičkog vrta.
Odabrani restorani u Beogradu
Bela Reka – Tradicionalna kuhinja
Comunale Caffè e Cucina – Italijanska kuhinja
Ebisu – Japanska kuhinja
Enso – Kreativna kuhinja
GiG (novo) – Moderna kuhinja
Gušti mora – Specijaliteti od morskih plodova
Homa – Kreativna kuhinja
Klub Književnika by Branko Kisić – Balkanska kuhinja
L’Adresse – Evropska kuhinja
Legat 1903 – Moderna kuhinja
Magellan – Moderna kuhinja
Metropolitan – Internacionalna kuhinja
Mezestoran Dvorište – Mediteranska kuhinja
Na Ćošku – Balkanska kuhinja
Pinòt – Moderna kuhinja
Salon 1905 – Moderna kuhinja
SkyLounge – Internacionalna kuhinja
The Square – Moderna kuhinja
The Twenty Two – Internacionalna kuhinja