Društvo

Kako izbeći mamurluk: Potrebna vam je jedna namirnica koju ćete pojesti pre konzumiranja alkohola

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

Konzumiranje alkohola često je povećano za vreme praznika, posebno tokom raznih proslava u kojima se dočekuje početak nove godine.

Tokom takvih proslava mnogi često popiju i nekoliko čaša više, zbog čega su sledeće jutro mamurni i mrzovoljni, piše Index.hr.
 
Kako do toga ne bi došlo, doktorka dr Nena Chandrasekaran savetuje da pre konzumiranja alkohola pojedete jednu, mnogima omiljenu, namirnicu bez koje mnogi ne mogu da zamisle obroke, a reč je o siru.
  
"Ako idete u noćni izlazak i planirate da pijete alkohol, jedenje sira pre toga može smanjiti rizik od mamurluka", ističe doktorka, a prenosi britanski Express.

Zašto treba jesti sir pre konzumiranje alkohola?
 
Chandrasekaran smatra da postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da jedemo sir pre konzumiranja alkohola. 
 
"Sir sadrži puno proteina, masti i složenih ugljih hidrata koji mogu obložiti želudac i time smanjiti apsorpciju alkohola. Takođe pomaže telu da bolje metabolizuje alkohol i spreči oštećenje jetre. Uz to, nadoknađuje nutrijente jer je bogat vitaminom B i kalcijumom. Upravo se ti nutrijenti iscrpljuju iz tela tokom konzumiranja alkohola", pojašnjava ona. 
 
Dalje, objašnjava važnost kalcijuma u siru koji pozitivno utiče na živce i mišiće.
 
"Kalcijum, koji se posebno gubi zbog alkohola, poboljšava funkciju živaca i mišića, dok su vitamini B ključni za energiju i metabolizam", dodaje ona.
 
Što se tiče konzumiranja sira, doktorka ipak savetuje da ne preterujete jer biste mogli da se osećate loše i da imate probavne probleme. Ističe kako jedenje sira neće nužno pomoći u "izlečenju" mamurluka, ali je manja šansa da ćete ga imati sledeći dan. Ipak, ako preterate s alkoholom, čak vam ni sir možda neće pomoći.