Film

U akciji protiv serije “Squid Game” – zatvor za sve koji je budu gledali

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Kako javlja Radio Free Asia, u Severnoj Koreji pojavile su se ilegalne kopije Netfliksove hit serije “Squid Game”.

U toj popularnoj južnokorejskoj seriji 465 takmičara koji su u velikim finansijskim problemima igra izmišljene dečje igre kako bi osvojili 38 miliona dolara. Oni koji ispadaju iz igre jer ne mogu da je dovrše bivaju – ubijeni.

Već početkom godine vlada Severne Koreje zapretila je kaznama za sve one koji gledaju južnokorejske serije. Kazne su ili finansijske ili zatvorske. I pored tih pretnji, kopije serija švercovane su u Severnu Koreju.

Popularnost serije “Squid Game” je takva da se njene kopije dostavljaju u Severnu Koreju na USB-ima i to morskim putem, brodovima, objavio je RFA.

Situacija sa serijom “Squid Game” smatra se posebnom pretnjom za vladu Severne Koreje jer je jedan od likova iz serije, Kang Sae-Byeok, poznata i kao igračica broj 067, prebeg iz Severne Koreje koji igra smrtonosnu igru da bi osvojenim novcem pomogla majci i mlađem bratu da pobegnu iz svoje zemlje.

Smatra se da puno građana Severne Koreje može da se identifikuje s osobom koja je pobegla iz Severne Koreje i želi da to uradi i njihova porodica.

Građani Severne Koreje vide još sličnosti iz serije sa situacijom u svojoj zemlji. Jedan građanin rekao je za RFA kako se vlasti u njihovoj zemlji, koja je u finansijskoj krizi, bore na finansijskom tržištu jednako kao i takmičari u seriji.