Društvo

PKS pozvala poslodavce da se uključe u model dualnog obrazovanja

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Privredna komora Srbija (PKS) podsetila je danas da zainteresovani poslodavci, koji žele da se uključe u model dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu, prijave mogu podneti najkasnije do 30. novembra.

Poziv je otvoren do 30. novembra, a svi zainteresovani mogu na portalu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način podnesu prijavu.

Od sledeće, školske 2022/2023. godine u ponudi po dualnom modelu očekuje se i sedam novih profila – elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda, a đaci koji žele da se školuju po dualnom modelu moći će da biraju ukupno 59 dualnih obrazovnih profila, navodi se u saopštenju PKS.

Rukovodilac Centra PKS za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Mirjana Kovačević izjavila je da se po dualnom modelu u Srbiji trenutno školuje 8.000 učenika, u 150 škola, u oko 700 kompanija.

„Prema poslednjim raspoloživim podacima, dualno obrazovanje u Srbiji čini pet odsto celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja. Najatraktivniji su profili bravar-zavarivač, tehničar mehatronike, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina i modni krojač, a među pionirima dualnog obrazovanja u Srbiji izdvajaju se kompanije Tifani, Merkator S, Agromehanika, Inmold, Energotehnika Južna Bačka, Elektromontaža Kraljevo“, rekla je Kovačević.

Iz PKS je poručeno da je dualno obrazovanje model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče i u školi i u kompaniji, a u zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, već u prvom razredu može početi da ide i u kompaniju, na učenje kroz rad.

Prilikom prijavljivanja za dualno obrazovanje, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju.

Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem.