BBC News
Da li je loše piti kafu uz obrok
kafa, žena pije kafu, šoljice kafe
Kafa je bogata antioksidansima i vezuje se sa nekoliko koristi po zdravlje. U nekim kulturama ona se doživljava kao 'digestiv', ali istraživanja pokazuju da bi mogla da ometa način na koji telo apsorbuje određene nutrijente kad se pije uz obrok.
Ako ste nekada bili upozoreni da pijenje kafe uz obrok ili neposredno posle njega možda nije najbolja ideja, treba da znate da bi moglo biti zrnca istine u tome.
U kafi ima više od 1.000 hemijskih jedinjenja, a nekolicina, kao što su kofein, polifenoli i tanini, mogu da ometaju način na koji apsorbujete nutrijente iz vaše hrane.
Dobra vest je da su za većinu ljudi ovi efekti minimalni - nisu dovoljno značajni da bi izazvali nedostatke.
Nutrijenti su supstance u našoj hrani i piću koji obavljaju određene vitalne poslove u našem telu.
Potrebni su nam različiti nutrijenti da bismo ostali zdravi.
„Nije potpuno 'blokirana' sva apsorpcija - može da dođe samo do izvesnog smanjenja", kaže Aleks Ruani, doktorski istraživač sa Univerzitetskog koledža u Londonu za edukaciju o nutritivnoj nauci i glavni naučni edukator pri Akademiji nauka o zdravlju.
Uticaj zavisi od jačine dotične kafe; od količine unetih nutrijenata i pojedinačnih faktora rizika kao što su godine, metabolizam, zdravstveni status i genetika, objašnjava Ruani.
Nutrijenti o kojima govorimo sadrže kalcijum, gvožđe i B vitamine.
Nema razloga za brigu ako su vaši „nivoi nutrijenata već odgovarajući, ali za one na ivici nedostatka ili sa već postojećim niskim nivoima, preterani unos kafe mogao bi da doprinese dodatnom smanjenju", kaže Emili Ho, direktorka Instituta Lajnus Poling i profesorka na Koledžu zdravlja na Oregonskom državnom univerzitetu.
- Jutarnja kafa može da umanji rizik smrti od bolesti srca, sugeriše istraživanje
- Postoji li prava zamena za šoljicu ukusne kafe
- Kako crevna flora kontroliše naš mozak
Ko treba da bude oprezan sa kapućinom?
Još od 1980-ih, studije povezuju kafu sa manjom apsorpcijom gvožđa.
„Kad pijete kafu uz obrok, polifenoli u njoj mogu da se vežu za određene minerale u vašem sistemu za varenje", kaže Ho.
Ona objašnjava da ovaj proces vezivanja može da oteža vašem telu da apsorbuje gvožđe jer minerali moraju da prođu kroz ćelije creva da bi ušle u krvotok.
„Ako ostanu vezani za polifenole, oni prosto prođu kroz telo i završe u pražnjenju."
Ovo je naročito važno za gvožđe, posebno tip koji se nalazi u hrani biljnog porekla, po imenu 'nehemsko gvožđe'.
Nehemsko gvožđe iz hrane kao što je voće i povrće teže je za apsorpciju u telu.
Polifenoli u kafi, naročito hlorogena kiselina, mogu da se vežu za ovaj tip gvožđa, sprečivši da se apsorbuje u krvotok na pravi način.
Kao rezultat, gvožđe ostaje zaglavljeno u ovim jedinjenjima dok se kreću kroz sistem za varenje.
Na kraju bude izbačeno kroz izmet umesto da ih telo iskoristi.
Sve to znači da ljudi sa anemijom uzrokovanom nedostatkom gvožđa treba da budu oprezni kad piju kafu suviše blizu obroka bogatih gvožđem.
„Možda je najbolje da uživate u vašoj kafi najmanje sat vremena pre ili nekoliko sati posle unošenja hrane bogate gvožđem tako da se ne mešaju u želucu", kaže Aleks Ruani.
Žene koje imaju menstruaciju ili su trudne često potpadaju pod ovu kategoriju ljudi koji moraju da motre na nivoe gvožđa.
Njima obično treba više gvožđa i sklonije su da razviju anemiju usled nedostatka gvožđa i zato treba da vode računa o tome kad unose kafu i koliko.
- Holin, najbolji prijatelj našeg mozga
- Koliko često bi trebalo kakiti
- Šta možete da jedete, a šta ne ako imate dijareju
Kalcijum
Kalcijum je ključan za zdravlje kostiju, a opet devet odsto ljudi starosti između 16 i 49 godina u Velikoj Britaniji unosi manje od Najniže reference unosa nutrijenata (LRNI) za kalcijum kroz hranu.
Ovaj deficit ih ugrožava mogućnošću da kasnije u životu imaju slabije kosti.
Bubrezi uklanjaju otpad i suvišnu vodu iz krvi (kao što je urin) i pomažu da se održi ravnoteža hemikalija u telu (kao što su natrijum, kalijum i kalcijum).
Oni prave i hormone.
Studije sugerišu da kofein može da oteža vašem telu da zadrži kalcijum ometanjem kako se on obrađuje u vašim bubrezima i apsorbuje u crevima.
Još jednom, ovi efekti su minimalni i značajniji su za ljude koji već unose hranu sa manje kalcijuma ili su podložniji zdravstvenim problemima sa kostima.
„Popularna studija objavljena u časopisu Osteoporozis internešenel sugeriše da kofein može da doprinese gubitku kostiju omevši metabolizam kostiju", kaže Ruani.
„Ali potrebno je više studija da se bi se utvrdio pravi uticaj kofeina na rizik od osteoporoze."
Kalcijum može da se pohranjuje u telu, tako da ne morate da uzimate preporučenu dnevnu količinu, ali tokom perioda od više meseci, odrasli starosti između 19 i 64 godine treba da dobiju u proseku oko 700 miligrama kalcijuma dnevno.
Valja imati na umu i da kofein ima diuretski efekat, to jeste da povećava učestalost vaše potrebe da mokrite.
„To može da dovede do gubitka vitamina rastvorljivih u vodi (kao što su neki B vitamini) i minerali (kao što su gvožđe i kalcijum), jer pražnjenje igra važnu ulogu u regulisanju njihovih nivoa u telu", dodaje Ho.
- Kafa: Odakle potiče, zašto je pijemo i šta radi našem telu
- Koliko kofeina je previše
- Gledanje u šolju: Turska tradicija popularna kao Tinder
B vitamini
„Zbog uticaja kafe na bubrežnu funkciju i metabolizam nutrijenata, ispijanje velikih količina kafe (kao što su četiri šolje dnevno ili više) može da dovede do povećanog pražnjenja, a sa tim i gubitka vitamina rastvorljivih u vodi, među njima i B vitamina", objašnjava Ruani.
B vitamini se rastvaraju u vodi, tako da se ne pohranjuju u telu.
Umesto toga, svaki višak se izbacuju kroz urin.
Probiotici
Probiotici su žive bakterije i kvasci koji se promovišu kao korisni po zdravlje.
Oni mogu da budu korisni u obnovi prirodne ravnoteže bakterija u vašim crevima u nekim slučajevima, prema internet stranici NHS-a, ali malo je dokaza koji bi podržali brojne tvrdnje o zdravlju koje se iznose o njima.
Međutim, ako želite da probate probiotske suplemente ili hranu bogatu probioticima kao što su jogurt ili kimči, najbolje je izbegavati da se oni unose zajedno sa toplim napicima kao što je kafa.
„Žive bakterije u probioticima izuzetno su osetljive na toplotu i njihovo izlaganje visokim temperaturama, kao što je toplota u kafi, može da smanji stopu njihovog preživljavanja u gastrointestinalnom traktu, čineći ih tako manje efikasnim", kaže Ruani.
Ponekad prepisani od doktora da bi olakšali dijareju izazvanu uzimanjem antibiotika, da biste izvukli maksimalni efekat sačekajte 30-60 minuta pre nego što uzmete probiotik ako ste već popili šolju kafe.
- Da li je filtrirana voda zdravija od „česmovače“
- Puter ili margarin: Šta je zdravije
- Šta se dešava vašem mozgu kad iz ishrane izbacite šećer
A čaj umesto kafe?
Ako razmatrate da pređete na čaj, važno je znati da neki od istih briga važe i za čaj.
„Štaviše, polifenoli u čaju mogu da imaju sličan efekat na biodostupnost nutrijenata, tako da je važno da obratite pažnju na vreme u koje pijete čaj ako želite da sačuvate apsorpciju nutrijenata", upozorava Ho.
- Mača zeleni čaj: Koristi zdravlju, a popularnost raste
- Da li zaslađeni napici izazivaju rak
- Fascinantna tajna istorija čaja
BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.
Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]