Društvo

Humanost na delu: Radnici Elektromorave u dobrovoljnoj akciji davanja krvi

Foto/ T.S. davalac krvi akcija Elektromorava Požarevac

Foto/ T.S. davalac krvi akcija Elektromorava Požarevac

U Požarevcu su danas održane dve akcije dobrovoljnog davanja krvi, redovna u Domu Crvenog krsta i druga na parkingu Elektromorave gde je bio postavljen transfuziomobil Instituta za transfuziju krvi  Srbije. U današnjoj akciji prikupljene su 44 jedinice krvi.

Crveni krst Požarevac organizovao je tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije i Sindikalnom organizacijom ED Elektromorava Požarevac, kako bi se prikupile neophodne rezerve krvi za potrebe lečenje pacijenata u Opštoj bolnici u Požarevcu i na klinikama i zdrastvenim ustanovama u Beogradu.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiElektrodistribucija Srbije, distributivno područje Kragujevac, više puta tokom godine organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi. U Požarevcu  se tradicionalno tokom poslednje nedelje novembra kaže Dejan Savić, direktor ED Požarevac,  koordinator za distributivno područje Kragujevac u „EPS Distribuciji“.

Zahvaljujem se kolegama i koleginicama koji su se odazvali u ovim okolnostima kada se naš zdravstveni sistem bori sa jednom velikom pošasti i sa sojem virusa koji svakodnevno mutira i traži se rešenje kako da izaći iz ove krize. Ono što je bitno  obezbedimo bar deo jedinica krvi koje su neophodne da bi zdravstveni sistem funkcionisao i da tim našim doprinosom možemo da spasimo nečiji život. Svaka jedinica krvi je bitna i zato mi je drago što smo uspeli da organizujemo i ovu akciju. U uslovima pandemije koja je zahvatila čitav svet a ne samo našu zemlju, ove akcije su i dalje uspešne.” – rekao je Savić.

Elektrodistribucija i CK
Foto/T.S akcija  dobrovoljnog  davanja krvi Elektromorava Požarevac

Po rečima predsednika Sindikalne organizacije Elektormorave Požarevac, Vladimira Stojkovića, ove  godine odaziv je  bio u nešto manjem broju ali je to i  razumljivo zbog cele situacije sa korona virusom. Za današnju akciju se prijavilo oko 40 kolega, ali moguće je da do kraja dana odaziv biti i veći.

Već dve godine zalihe krvi su na minimumu. Institut za transfuziju krvi i Crveni krst konstantno upućuju apele da se što više  zdravih ljudi odazovu  dobrovoljnim akcijama. Sekretar Crveng Krsta Požarevac Jelena Rašić naglašava da je grad Požarevac od 2017. godine kada je i donešen novi zakon u transfuziološkoj medicini  postao poznat   transfuziološkoj medicini  tako što je ponedeljak postao dan za humanost.

Krv je lek i nažalost to je lek koji se ne može proizvesti u fabrikama niti kupiti u apotekama i ja želim da se zahvaim svim našim davaocima krvi i želim da podstedim sve naše  sugrađane koji su zdravi od 18 do 65 godina da smo svi odgovorni da u svakom trenutku rezerve krvi budu na optimalnom nivou i da ni jedna operacija ni u našoj požarevačkoj bolnici ni na klinikama i zdravstevnim ustanovama u Beogradu ne bude odložena iz razloga jer nema dovoljno krvi. Potrebne su nam sve krvne grupe.Podsetiću da samo 15 posto populacije u Republici Srbiji ima negatinu krvnu grupu ali sa druge strane A+ O+ krvna grupa su najčešće u našoj populaciji, čak 36 procenata A krvne grupe i 34  procenata  O krvne gupe, a podsećam da i najviše pacijenata kojima je potrebna krv baš te krvne grupe. Tako da u davaoci svih krvnih grupa  poželjni da dodju na naše akcije dobrovoljnog davanja krvi.” – naglasila je Rašić.

 

Foto/ Crveni Krst akcija Elektromorava

Krv mogu dati i vakcinisani i oni koji su preležali kovid

Često pitanje koje se postavlja ovih dana kada je u pitanju dobrovoljno davanje krvi je da li osobe koje su vakcinisane nekom vakcinom protiv korona virusa mogu dati krv i kada, kao i kakva je situacija sa građanima koji su prelažali infekciju Covid–19.

Krv mogu dati i vakcinisane osobe, ali razlika je što davaoci koji su dobili Moderna, Fajzer bajontek ili Sinofarm vakcinu, to mogu učiniti koliko sutradan, a Sputnjik V i Astra zeneka, moraju sačekati dve nedelje. Davaoci koju su preležali koronu i imali lakšu kliničku sliku mogu dati krv mesec dana nakon negativnog PCR testa, a oni koji su imali upalu pluća šest meseci.

Podsećamo, Crveni krst Požarevc, svakog ponedeljka u Domu Crvenog krsta, organizuje redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi.