Društvo

N1: Cijanidom po Homoljskim planinama zbog zlata

N1 screenshot

N1 screenshot

Na samo 50 kilometara od Laznice, u oblasti Homolja, jednoj od poslednjih oaza netaknute prirode u Srbiji, u pripremi je otvaranje rudnika zlata Potaj Čuka-Tisnica iznad Žagubice.

Ruda će nakon drobljenja biti rasprostrta na površinu od 36 hektara gde će se na otvorenom prostoru prskati cijanidom koji lako i brzo reaguje sa živim organizmima, veoma je toksičan i smrtonosan.

Baner Boom93 Android aplikacijaČist vazduh, reke iz kojih voda može da se pije, zdrava hrana, netaknuta priroda, zvuči kao početak bajke. Međutim, ipak je stvarnost koja stiže sa Homoljskih planina.

Zimi su teško pristupačne. Oštar vetar, zaleđeni potoci, dubok sneg nisu nas sprečili da stignemo do mesta gde je planiran rudnik zlata. Na tom putu sreli smo i one koji zbog rudnika nisu zabrinuti ali i one koji se plaše.

Za rudnik zlata na Homoljskim planinama nije planiran posao za više od stotinak radnika, ali postupak kojim se planira odvajanje zlata vrlo je agresivan.

Između potoka iz kojih može da se pije voda i šuma, osim što se hoda po snegu, može se slobodno reći da se hoda i po zlatu.Duž celih Homoljskih planina na svakih 100 metara nalazi se i po jedna bušotina da bi se istražilo šta se to nalazi u dubini zemlje, istražuje se kolike količine zlata postoje da bi de i otvorio rudnik. Da bi se do zlata došlo mora da se koristi cijanid zbog čega strahuje čitav homoljski kraj.

Rudnik bi, prema dostupnim podacima, otvorila kanadska kompanija “Dande” i radio bi sedam godina.

Celokupan prilog možete pogledati OVDE.