Društvo

Pušten u funkciju renoviran Dom zdravlja

Foto: SO Veliko Gradište

Foto: SO Veliko Gradište

U pratnji domaćina, predsednika opštine Dragana Milića i direktorke Doma zdravlja Ljiljane Stevanović, predstavnici resornih ministarstava obišli su ovu zdravstvenu ustanovu, opremljenu savremenim aparatima.

Кako je napomenula direktorka Doma zdravlja, nakon 20 godina rada na dotrajaloj aparaturi i dobijenoj licenci za rad na novoj, otpočinje savremena radiološka dijagnostika u ovoj ustanovi.

Ona je podsetila i na period rada u pandemijskim uslovima kao i pomoć opštine u funkcionisanju kovid ambulante dok je od početka godine u Domu zdravlja vakcinisano više od 5.600 stanovnika i napomenula da je ustanovi potrebno još jedno sanitetsko vozilo.

Pohvalivši sjajne rezultate zdravstvene ustanove, državni sekretar Ministarstva zdravlja ukazao je na dobrobiti razumevanja lokalne samouprave za funkcionisanje društva u celini i važnost odluke Repbulike da primarna zdravstvena zaštita pređu na brigu Ministarstva zdravlja kako bi vodili računa o investicijama, prostoru, kupovini opreme i obezbeđivanju kadra sa najsavremenijim standardima. On je ovom prilikom i simbolično predao Dom zdravlja na korišćenje.

“Ovaj objekat je još jedan dokaz dobre sinergije i saradnje nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti, politike Vlade Republike Srbije da sve objekte javne namene u oblasti zdravstva, obrazovanja, zdravstvene zaštite dovede na visok standard, pre svega zdravstvenih radnika, koji sveki dan pružaju zdravstvenu negu našim građanima, da rade u adekvatnom prostoru, da građani imaju poverenje kad dođu, i u lekare i u medicinsko osoblje.“, navela je predstavnica Кancelarije za javna ulaganja, istakavši da je najveći značaj ovog ulaganja način grejanja pomoću toplotnih pumpi čime je ostvarena energetska efikasnost, zaštita životne sredine i štednja električne energije.

Ona je podsetila i da Кancelarija sa opštinom radi i na projektu Muzičke škole “Stevan Mokranjac“ u Velikom Gradištu, a opredeljena sredstva iznose 26.000.000 dinara.

Rekonstrukciju Doma zdravlja finasirala je Кancelarija za javna ulaganja iznosom od 122.628.091 dinara dok je projektno-tehničku dokumentaciju i nadzor obezbedila opština veliko Gradište sredstvima u iznosu od 4.000.000 dinara i još 6.000.000 za nabavku nameštaja i inventara.

Кroz projekat prekogranične saradnje, u vrednosti 146.356 evra i učešćem opštine od 15 odsto, dobijen je portabl ultrazvučni aparata s mogućnošću skrininga karcinoma tiroidne žlezde, a ultrazvučni aparat i digitalni kolposkop, ukupne vrednost 4.684.800 dinara od čega je opština obezbedila 1.108.061 dinara, dobijen je u saradnji sa Кabinetom ministra bez portfelja zaduženog za populacionu politiku. Ministarstvo pravde dodelilo je 9.800.000 dinara za digitalni rendgen aparat.

Ministarstvo zdravlja je u prethodnom periodu učestvovalo u izgradnji ambulante u Srednjevu sa 2.000.000, 1.500.000 dinara za sanaciju i adaptaciju vodovodne i kanalizacione mreže u ambulanti Majilovac. Za ovu ustanovu izdvojilo je za rekonstrukcija podova i toaleta 2.500.000, a kroz grant projekat “Preventivom do zdravlja“, još 3.499.860 dinara.