Društvo
Svetski dan pice, 9. februar
Foto: Pixabay ilustracija
Svetski dan pice obeležava se 9. februara u čast najpoznatijeg italijanskog specijaliteta.
Iako su somune sa prelivima konzumirali stari Egipćani, Rimljani i Grci, moderno rodno mesto pice je region Kampanije u jugozapadnoj Italiji, dom Napulja. Osnovan oko 600. pre nove ere kao grčko naselje, Napulj je 1700-ih i ranih 1800-ih bio uspešan grad na obali. Tehnički nezavisno kraljevstvo, bilo je zloglasno po gomili siromašnih radnika. Ovim Napolitancima je bila potrebna jeftina hrana koja se mogla brzo pojesti. Pica — testo sa prelivima koje se može jesti za svaki obrok — ispunila je ovu potrebu. Ove rane pice su imale ukusne prelive kao što su paradajz, sir, ulje, inćuni i beli luk.
Godine 1861. Italija se konačno ujedinila, a kralj Umberto I i kraljica Margarita posetili su Napulj 1889. Legenda kaže da je putujućem paru postalo dosadno zbog njihove stalne francuske kuhinje i zatražili su asortiman pica iz gradske picerije Brandi, osnovane 1760. Specijalitet u kome je kraljica najviše uživala zvala se pica mocarela, koja se sastojala od testa prelivenog mekim belim sirom, crvenim paradajzom i zelenim bosiljkom, . Od tada, ovaj poseban izbor preliva nazvan je pica Margarita.
Međutim, čak i uz kraljičinu ljubav prema jelu, pica će ostati malo poznata izvan granica Napulja sve do 1940-ih. Preko okeana, imigranti iz Napulja su u Ameriku, a pogotovo Njujork preneli recept ovog obožavanog specijaliteta. Relativno brzo, ukusi i arome pice počele su da intrigiraju podjednako i one koji su Italijani i one koji to nisu.
Danas se pica pravi na svim krajevima sveta, a prilozi idu od onih najjednostavnijih, pa sve do ananasa, pa i slatkih pica.
Koja je vaša omiljena pica?