Društvo

Poruka koja može skupo da vas košta: „Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu, jesi li to ti?“

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Velikom broju građana je preko aplikacije Facebook Messenger stigla poruka sa linkom i tekstom: „Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu. Jesi li to ti.“

U MUP-u su za RTS rekli da je u pitanju maliciozan link i da ga građani ne otvaraju, već da tu poruku obavezno obrišu sa svog telefona, ali da je pre toga „skrinšotuju“ i pošalju Tužilaštvu ili odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal, kaže da je važno da građani budu oprezni kada je reč o takvoj vrsti poruka.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Najverovatnije se radi o tzv. ‘fišing’ kampanji gde kriminalci pokušavaju da dođu u posed informacija o korisničkom nalogu određene osobe da bi taj nalog posle zloupotrebili“, upozorava Stamenković.

Sajber kriminalci mogu iskoristiti vaše podatke za otvaranje naloga na kockarskim sajtovima, a mogu preuzeti i kontrolu nad vašim računom u banci.

Stručnjak za sajber bezbednost Luka Milinković kaže da je njihova prva korist preuzimanje ličnih podataka.

„Piše na primer: unesite vaše podatke da biste videli ovaj sadržaj; ulogujte se ponovo na Facebook radi bezbednosne kontrole, a sajt je lažan. Kada unesete svoje podatke, zapravo se ne ulogujete, nego njima ostavljate te podatke“, objašnjava Milinković.

Glavni cilj hakera je profit. Kada vam stigne poruka za koju procenite da je sumnjiva, nikada je nemojte otvarati. Prvo proverite telefonom da li vam je nju zaista poslala banka, kompanija ili prijatelj, upozoravaju stručnjaci.