Društvo

Novi konkurs za kupovinu seoskih kuća, da li su građani zainteresovani za život na selu?

Foto/ ilustracija selo kuće

Foto/ ilustracija selo kuće

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je novi javni konkurs za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, a rok za podnošenje prijave je 1. novembar. Za dodelu sredstava za kupovinu 500 seoskih kuća sa okućnicom, iz budžeta države izdvojeno je 500 miliona dinara.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom iznosi 1,2 miliona dinara.

Pravo učešća na konkursu imaju supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju propisane uslove za učešće.

Baner Boom93 Android aplikacija

Na prošlogodišnjem konkursu na teritoriji grada Požarevca nije kupljena nijedna seoska kuća

Grad Požarevac se tokom prošle godine prijavio na ovaj konkurs, međutim, zainteresovani bračni parovi su nakon nailaska na određene poteškoće prilikom pronalaska seske kuće odustajali, tako da na prvom konkursu Ministarstva za brigu o selu, na teritoriji grada Požarevca nije kupljena nijedna seoska kuća.

„Za konkurs je bilo zainteresovano oko 20-tak ljudi, od kojih je većina u startu odustala, jer je jedan od uslova da kuća bude legalizovana i plac mora biti u vlasništvu onog ko prodaje, odnosno što bi se reklo 1/1, dok su maksimalna sredstva 10.000 evra. Međutim, situacija je takva da je naš region takav gde su nekretnine skuplje u odnosu na druge delove zemlje, tako da su mnogi odustajali jer nisu mogli da se uklope u cenu“, rekao je ranije za Boom93 Ivan Pantić, član Gradskog veća zadužen za mesne zajednice.

Kako je dodao, konkurs je tako propisan da zainteresovani kupac sam traži kuću koju želi da kupi, a lokalna samouprava je spona između Ministarstva za brigu o selu i zainteresovanih pojedinaca.

„Usled nerešenih imovinsko preavnih odnosa kod prodavca i ova tri lica su odustala, tako da dokumentacija zainteresovanih nije uopšte stigla do Ministarstva za brigu o selu“, kazao je on.

Jedna od najskupljih nekretnina kupljena u opštini Žagubica

Najniži iznos dodeljen je 420.000 dinara porodici sa četvoro dece u opštini Sečanj, za nekretninu u selu Jarkovac.

Po najskupljim nepokretnostima od 1,2 miliona dinara izdvajaju se sela opština Žagubica, Кula, Bač, Novi Bečej, Inđija..

Ovim programom je bila  predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Uslovi koje podnosioci prijave moraju da ispune

Neki od uslova koji moraju podnosioci prijave da ispunjavaju su da su punoletni državljani Srbije, da nemaju navršenih 45 godina, da nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnina i da nisu u postupku odobravanja kredita za kupovinu i adaptaciju nekretnina, da nisu osuđivani…

Seoska kuća sa okućnicom može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, osim u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Prijava i prateća dokumentaciju se šalje preporučenom pošiljkom na adresu Ministarstva za brigu o selu, na adresu Bulevar Mihajla Pupina 2a, sa naznakom Prijava na konkurs – sredstva za dodelu bespovratne pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom – ne otvarati, sa punim nazivom i adresom pošiljalaca na poleđini koverte.