Društvo

Hoće li se Braničevska eparhija uskoro useliti u Komandu garnizona?

Foto:Boom93/N.Stojićević
zgrada Komande garnizona

Foto:Boom93/N.Stojićević zgrada Komande garnizona

Nakon pregovora o vraćanju zgrade sadašnje Komande garnizona eparhiji i odluke suda uskoro bi ova zgrada trebalo da bude vraćena crkvi.

U izjavi za Boom93, Episkop Braničevske eparhije, dr Ignatije Midić kaže da je proces još uvek u toku, jer je došlo do zastoja zbog čitave situacije sa koronavirusom.

“Mi smo načelni dogovor sa Ministarstvom odbrane postigli, a taj dogovor se sastoji u tome da oni nama daju zgradu, koja je procenjena od strane službenih organa i na osnovu te procene dogovorili smo se da mi njima damo na Pasuljanskim livadama, naše šume i prostor koji je crkveni za poligon. To je oko 360 hektara i to se otprilike uklapa u vrednost zgrade koja je procenjena”, naveo je Midić.

Baner Boom93 Android aplikacija

Prema njegovim rečima ova zgrada je nakon Drugog svetskog rata bila u vlasništvu crkve, ali ne i u njenom posedu, jer je bila zauzeta od strane partizana.

Sada su se kako navodi stekli uslovi da ova zgrada bude vraćena crkvi budući da nema toliko vojske kao ranije.

Foto:Boom93/N.Stojićević
dr Ignatije Midić

“Nama s druge strane trebaju kancelarije za sveštenike, nemamo gde da smestimo biblioteku. Treba nam adekvatna kancelarija za vladiku gde bi mogao da prima građane, a takođe nam trebaju prostorije za muzej. To nije klasični muzej, već mi povlačimo sa terena stare knjige koje su vredne I treba da se sačuvaju, a takođe i stare ikone koje menjamo, jer nam treba jedna riznica”, dodao je episkop.

Proces je u još uvek u toku. Kako episkop Braničevski dodaje završni deo sastoji se u tome da grad obezbedi vojsci prostor gde će moći da se presele.

“To je dužnost lokalne samouprave da obezbedi taj prostor za njih. Koliko imam informacija opština je u pregovorima da kupi neku zgradu koja će se ustupiti vojsci. Od toga zavidi i naše preseljenje tamo. Što pre lokalna samouprava obezbedi alternativnu zgradu i oni se presele, mi ćemo se useliti. Biće potrebne određene popravke. Ova zgrada je za nas i najbolja jer je građena za crkvu i u blizini je. Nadam se da ćemo u toku godine realizovati taj dogovor”, zaključio je Midić.

Boom93 je kontaktirao i gradonačelnika Sašu Pavlovića koji je u kratkoj izjavi rekao da grad planira da obezbedi prostor u koji će se garnizon preseliti.