Društvo

Turisti iz Požarevca koji letuju na Eviji bezbedni

Foto:FoNet/AP

Foto:FoNet/AP

Kako nam je rečeno u agenciji Uspeh, turisti koji letuju preko ove agencije se nalaze u mestu Edipsos i svi su za sada bezbedni, dok se situacija prati iz sata u sat, a ukoliko situacija postane nebezbedna i oni će biti evakuisani.

Za dva dana trebalo bi da krene još jedna tura turista na Eviju, ali u zavisnosti kako se bude kretala situacija u naredna dva dana znaće se da li će oni uopšte i otići tamo“, rekli su iz agencije Uspeh.

Zaposleni u drugoj turističkoj agenciji u gradu, Mturist, potvrdili su nam da ima turista koji preko njih letuju na grčkom ostrvu Evija.

Svi turisti koji letuju u ovom delu Grčke su na bezbednom, pojedini su radi bezbednosti evakuisani trajektima i autobusima u Olimpijsku regiju u kuće koje su slobodne, dok su neki smešteni u mestu Edipsos koje je za sada bezbedno“, naveli su iz ove agencije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da će danas početi izmeštanje svih srpskih turista sa Evije na bezbedne lokacije.

Ona je precizirala da se na Eviji trenutno nalazi oko 500 srpskih putnika, koji nisu ugroženi, ali će, radi bezbednosti, biti izmešteni na druge lokacije, s obzirom na to da se požar na ostrvu ne smiruje.

U borbi protiv nezapamćenih požara u Grčkoj kao ispomoć kolegama krenule su ekipe vatrogasaca iz Srbije i njih će u Atini dočekati srpski konzul.

Na grčkom ostrvu Evija se i danas vatrogasci i stanovnici, sedmi dan zaredom, bore sa velikim šumskim požarom, pokušavajući da spasu sve što mogu od plamena koji je uništio veliki deo dosad netaknute šume, a oštećeni su mnogi stambeni i poslovni objekti.

Gust dim i pepeo je prekrio drugo po veličini ostrvo u Grčkoj, dok jugoistočni vetar raspiruje vatru prema severnom vrhu ostrva, a hiljade ljudi je evakuisano.

Požar na Eviji je najveći među nekoliko desetina koji su proteke sedmice izbili širom Grčke koja se suočava sa najećim toplotnim talasom u poslednjih 30 godina, a najviša izmerena temperatura iznosila je 45 stepeni.