Društvo

Ovo je vila u kojoj bi trebalo da se održi inauguracija Vučića

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Po nezvaničnim informacijama predsednik Srbije Aleksandar Vučić svoju inauguraciju mogao bi 31. maja da upriliči u slavnoj vili „Zlatni breg” u Smederevu.

Ako se to obistini, Aleksandar Vučić, daleko da bi bio najpoznatiji i najveći naš vladar, državnik ili političar koji je boravio u ovom, prvobitno, letnjikovcu diinastije Obrenović piše Danas.

„Ovo mesto svedok je našeg preporoda posle viševekovne osmanlijske vlasti, kao mesto u kome se razvijala moderna srpska građanska kultura. Vladari dinastije Obrenović obeležili su srpski 19. vek, od Srbije stvorili nezavisnu državu i uveli je u red evropskih kraljevina“, ističe dr Snežana Cvetković, istoričarka umetnosti iz smederevskog muzeja koja je i magistrirala na temi „Vila dinastije Obrenović u Smederevu”.

Baner Boom93 Android aplikacija

Knez Miloš Obrenović imanje je formirao postepeno u periodu između 1827. i 1831. godine, najpre kupovinom vinograda i imanja od turskog spahije Hadži – Mula Mustafe Smederevca za 4.500 groša, te od nožara Muhameda i tako redom, dok se nije sakupilo oko 30 hektara koliko je imanje i danas veliko.

Detaljnije možete pročitati OVDE.