BBC News

Alchajmerova bolest: Hormonska terapija za smanjenje rizika kod žena – novo istraživanje

Getty ImagesIstraživanje predstavlja opservacionu studiju, a ne kliničko ispitivanje Hormonska supstitaciona terapija (HST) mogla bi da smanji rizik od Alchajmerove bolesti kod žena u rizičnoj grupi, kažu istraživači. Smatra se da je oko četvrtina žena u Velikoj Britaniji nosilac gena APOE4, za koji je utvrđeno da povećava rizik od Alchajmerove bolesti. Novo istraživanje, koje je […]

Tablets

Getty Images
Istraživanje predstavlja opservacionu studiju, a ne kliničko ispitivanje

Hormonska supstitaciona terapija (HST) mogla bi da smanji rizik od Alchajmerove bolesti kod žena u rizičnoj grupi, kažu istraživači.

Smatra se da je oko četvrtina žena u Velikoj Britaniji nosilac gena APOE4, za koji je utvrđeno da povećava rizik od Alchajmerove bolesti.

Novo istraživanje, koje je u ranoj fazi, pokazuje je da je HST pomaže u kontroli simptoma menopauze, a oni povezan je sa boljom memorijom i većim volumenom mozga.

Istraživači kažu da je prerano da se sa sigurnošću kaže da li HST smanjuje rizik od demencije kod žena, ali rezultati pokazuju da je to moguće.

U pitanju je opservaciona studija, a ne kliničko ispitivanje, i nije mereno da li su se razvoj demencije nastavio kod učesnica istraživanja.

Istraživanje Alchajmerove bolesti Velika Britanija saopštilo je da su nalazi ohrabrujući, ali da su potrebne sve veće studije kako bi se razumela veza između HST i promena u mozgu.

Šta je HST

Studija, koju je vodila profesorka En-Mari Minihen, sa Medicinskog fakulteta UEA u Norviču, sa profesorom Krejgom Ričijem sa Univerziteta u Edinburgu, objavljena je u časopisu Istraživanja i terapija Alchajmera.

Posmatrani su podaci o 1.178 žena iz Evropske inicijative za prevenciju Alchajmerove bolesti, koja proučava zdravlje mozga učesnika tokom vremena.

Sve žene koje su učestvovale u Evropskoj inicijativi imale su više od 50 godina i nisu imale dijagnozu demencije kada su joj se pridružile.

Ova studija je zatim razmotrila rezultate kognitivnih testova i zapremine mozga snimljene magnetnom rezonancom.

Dr Raša Saleh, sa Medicinske škole UEA u Noriču. kaže da je HST povezana sa „boljom memorijom i većim volumenom mozga“ među nosiocima gena APOE4.

Ako se potvrdi u kliničkom ispitivanju, rekla je ona, efekti HST-a bi „pokazali da je moguće podmladiti mozak za nekoliko godina“.

Profesorka Minihen kaže da su rezultati studije „veoma ohrabrujući“ i da podstiču na dalje istraživanje.

Sledeća faza je klinično ispitivanje.

„Regrutovaćemo ljude koji su E4 i ne-E4″, rekla je ona u programu Tudej na BBC radiju 4.

„Stavite žene na HST, pratite ih, proučite ih dosta detaljno i nadamo se da će nam to dati konačan odgovor da li je HST zaista efikasna terapija kod žena koje nose ovaj gen.“

„Druga važna vest je da se HST pokazao kao posebno koristan kod žena koje su je započele tokom perimenopauze ili ranog postmenopauzalnog perioda“, dodala je.

‘Potrebne obimnije studije’

Dr Sara Imarisio, šef strateških inicijativa u Istraživanju Alchajmera Velika Britanija, kaže da je studija pružila dokaze da HST može imati neke kognitivne prednosti, ali nalazi treba da budu potvrđeni ispitivanjima koja su je direktno testirala.

„Sledeći korak je da se ovo detaljnije istraži. Važno je da ova studija nije merila da li su žene nastavile da razvijaju demenciju.

„Dakle, njegovi nalazi moraju biti potvrđeni, prvo u ispitivanjima koja direktno testiraju da li davanje HNL-a utiče na kognitivne sposobnosti žena i promene u njihovom mozgu, posebno na nosioce gena APOE4.

„Ovo će otvoriti put kliničkim istraživanjima, kako bi se videlo da li bi to na kraju moglo da spreči demenciju i da bi se razumelo zašto demencija u Velikoj Britaniji pogađa mnogo više žena nego muškaraca“, dodala je.

Doktor Ričard Oukli, pomoćnik direktora istraživanja Alchajmerovog društva, takođe kaže da su potrebna dodatna istraživanja.

„Studije ove vrste su važne jer nagoveštavaju vezu između HRT-a i promena u mozgu“, kaže.

„Potrebno nam je više studija, u većem obimu, da bismo bolje razumeli ovu vezu.“

Alchajmerova bolest je češća kod žena nego kod muškaraca – skoro dve trećine pacijenata u Velikoj Britaniji su žene.

Iako je poznato da gen APOE4 povećava rizik od Alchajmerove bolesti, nosioci ovog gena se neće nužno razboleti.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk