BBC News

Australija i korona virus: Novi Južni Vels ukinuo hiljade kovid kazni

Getty ImagesKonjička policija patrolirala je na plaži Bondi u Sidneju, kao deo svojih operacija usklađenosti 2021. Više od 33.000 kazni za nepoštovanje protivepidemijskih mera biće povučeno, a za one naplaćene biće vraćen novac u australijskoj državi Novi Južni Vels. Australijska grupa za zaštitu ljudskih prava, nevladina organizacija koja se protivi pandemiskim merama, osporila je kazne […]

Dve policajke na konjima na plaži Bondi

Getty Images
Konjička policija patrolirala je na plaži Bondi u Sidneju, kao deo svojih operacija usklađenosti 2021.

Više od 33.000 kazni za nepoštovanje protivepidemijskih mera biće povučeno, a za one naplaćene biće vraćen novac u australijskoj državi Novi Južni Vels.

Australijska grupa za zaštitu ljudskih prava, nevladina organizacija koja se protivi pandemiskim merama, osporila je kazne iz jer, navode, propisi „nisu bili jasni“.

Kazne za „nepoštovanje mera“ izrečene su za neke od navodnih prekršaja – od zajedničkog korišćenja automobila do prisustva javnom skupu.

Novčane kazne su bile su u rasponu od 970 do 2.900 evra.

Advokati Vlade Australije priznali su da kazne nisu bile u skladu sa zakonom tokom spora u Vrhovnom sudu Novog Južnog Velsa.

Poverenik Uprave za novčane kazne povukao je 31.121 od 62.138 kazni posle odluke Vrhovnog suda.

Ipak, u saopštenju poreske uprave navode da su prioriteti bili zdravlje i bezbednost ljudi.

Međutim, iako su naveli da će povući kazne za „nepoštovanje mera“, ističu da ta odluka „ne znači da prekršaji nisu počinjeni“.

Iz Pravnog centra Redfern (RLC), koji je podneo tužbu Vrhovnom sudu, pozdravili su odluku kao „značajnu pobedu“ u objavi na Tviteru.

Pre donošenja odluke, Samanta Li, advokatica u RLC rekla je da se je ovaj slučaj „više od samo novčanih kazni“.

„Radi se o potrebi da sprovodi vladavina prava, čak i tokom pandemije.“

Iz RLC-a su se pozvali na statistiku i naveli da su najviše kažnjavani ljudi u siromašnijim regionima, među kojima ima i starosedelačkog stanovništva.

Nezavisno istraživanje o tome kakav je bio odgovor australijske vlade na pandemiju korona virusa otkrilo je da su žene, deca i osobe sa invaliditetom, „podeneli najveći teret“ mera.

Istraživanje je pokazalo i da je petina Australijanaca sa najnižim primanjima u tri puta većoj opasnosti da umre od kovida-19 u odnosu onu petinu stanovništva sa najvišim primanjima.

Pripadnik australijskih vazduhoplovnih snaga stoji pored čoveka koji nosi masku za lice

Getty Images
Pripadnici australijskih odbrambenih snaga raspoređeni su da pomognu policiji da sprovede poštovanje ograničenja Novog Južnog Velsa 2021.

Australijske države i teritorije uvele su stroga ograničenja tokom pandemije.

Te mere obuhvatale su kretanja van kuće i zabrane putovanja stanovnika iz jedne u drugu državu.

Savezna vlada je takođe zabranila međunarodna putovanja na skoro dve godine u pokušaju da zaustavi širenje virusa.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk