BBC News

Džozef Bajden i Sjedinjene Američke Države: Predsednik iznenađen zbog otkrivanja poverljivih državnih dokumenata u privatnoj kancelariji

Getty Images Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je bio iznenađen kada je u novembru saznao da su poverljivi dosijei pronađeni u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji. „Ne znam šta je u dokumentima“, rekao je on, ukazujući da su mu advokati savetovali da ne pita za sadržaj. Iako nema dovoljno informacija o tome šta je […]

Džozef Bajden

Getty Images

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je bio iznenađen kada je u novembru saznao da su poverljivi dosijei pronađeni u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji.

„Ne znam šta je u dokumentima“, rekao je on, ukazujući da su mu advokati savetovali da ne pita za sadržaj.

Iako nema dovoljno informacija o tome šta je sadržaj dokumenata koji datiraju iz 2017. godine, postavlja se pitanje zašto nisu bezbedno pohranjeni u američkom Nacionalnom arhivu.

Dokumenti, otkriveni u Pen Bajden centru u Vašingtonu, navodno sadrže brifinge o stranim zemljama.

Republički kongresni komitet saopštio je da će istražiti slučaj, kao i Ministarstvo pravde.

Nadzorno veće je „zabrinuto da je predsednik Bajden kompromitovao [obaveštajne] izvore“, rekao je predsednik ovog tela Džejms Komer.

Iz Bajdenove administracije su naveli da su već dostavili preliminarni izveštaj državnom tužiocu Meriku Garlandu.

Bajdenovi kritičare su odmah uporedili ovo otkriće, o kojem je prvi izvestio CBS Njuz, i tekuću istragu Ministarstva pravde o postupanju bivešg predsednika Donalda Trampa sa poverljivim materijalom posle odlaska iz Bele kuće u januaru 2021.

„Od tog otkrića [dokumenata], predsednikovi advokati su sarađivali sa [Državnim] arhivom i Ministarstvom pravosuđa kako bi osigurali da svi zapisi administracije Obame i Bajdena budu na odgovarajući način u posedu Arhiva“, rekao je Ričard Zauber, specijalni Bajdenov savetnik.

Šta je u dokumentima?

Američko Ministarstvo pravde proverava dokumentaciju sa oznakom poverljivo pronađenu u bivšoj, privatnoj kancelariji predsednika Džozefa Bajdena u istraživačkom centru, saopšteno je iz Bele kuće.

Bajdenov pravni tim je pronašao oko 10 dokumenata u zaključanom ormaru u Pen Bajden Centru u Vašingtonu u novembru, rekao je njegov advokat.

Ovi papiri su predati Državnom arhivu.

Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, suočava se sa istragom odeljenja za pravosuđe zbog odnošenja osetljivih materijala na njegovo imanje u Floridi, Mar-a-Lago, nakon njegovog predsedničkog mandata.

Prema izveštajima CBS Njuz, američkog partnera BBC-ja, Federalni istražni biro (FBI) je uključen u istragu dokumenata pronađenih u Pen Bajden Centru, a od američkog državnog tužioca Merika Garlanda je zatraženo da pregleda papire.

Bajdenov advokat je rekao da su papiri iz perioda kada je Bajden bio potpredsednik Amerike, ali nije jasno šta je u njima, kojim nivoom poverljivosti su označeni niti zašto su bili u Bajdenovoj privatnoj kancelariji.

Izvor CBS Njuza kaže da dokumenti ne sadrži nuklearne tajne, kao i da su se nalazili u kutiji sa drugim, neklasifikovanim papirima.

Pozivajući se na obavešteni izvor, američka televizijska mreža CNN izveštava da 10 poverljivih dosijea uključuju dopise američkih obaveštajnih službi i brifing materijale koji se odnose na Ukrajinu, Iran i Veliku Britaniju.

Dokumenta su pronađena 2. novembra u Bajdenovoj privatnoj kancelariji koju je koristio od 2017. do 2020. godine, dok ju je sređivao jedan od njegovih advokata, u fascikli na kojoj je pisalo „privatno“, navodi CNN.

Zvaničnici navodno istražuju da li postoje dodatni poverljivi dosijei na drugim lokacijama u vezi sa Bajdenom.

Republikanci, koji su nedavno preuzeli Predstavnički dom SAD i obećali da će istražiti Bajdenovu administraciju, optužili su predsednika za licemerje.

Kakve su reakcije

Bajden je od 2017. do 2020. imao kancelariju u istraživačkom centru koji je udaljen oko kilometar od Bele kuće.

U septembru, novinar CBS-ja je pitao Bajdena za komentar o pronalasku državnih dokumenata u Trampovoj vili na Floridi.

„Kako neko može da bude toliko neodgovoran“, rekao je tada Bajden.

Tramp je reagovao na društvenoj mreži Istina, postavivši pitanje: „Kada će FBI izvršiti raciju u kućama Džoa Bajdena, možda čak i u Beloj kući?“.

Tramp je pod istragom zbog navodnog odbijanja da vrati oko 300 poverljivih dokumenata koje je odneo na imanje u Floridi, Mar-a-Lago, pošto je napustio funkciju.

Državni arhiv je zatim o tome obavestio nadležne.

Bajdenovi dosijei otkriveni su neposredno pre nego što je Ministarstvo pravde objavilo da će imenovati nezavisnog advokata koji će odlučiti da li će Trampa biti optužen zbog dosijea pronađenih na Floridi.

Kongresmen Džejms Komer, novi republikanski predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, rekao je da je postupanje sa Bajdenovim papirima pokrenulo pitanja o neutralnosti Ministarstva pravde.

„Ovo je dodatna briga zbog postojanja dvostepenog pravosudnog sistema u Ministarstvu pravde [odeljenja za pravosuđe] i načina na koji se ponašaju prema republikancima i demokratama, odnosno kako se ponašaju prema bivšem predsedniku u odnosu na sadašnjeg“, dodao je Komer.

Bivši republikanski kongresmen Adam Kinzinger rekao je za CNN da veruje da će se istraga svesti na to ko je u bivšem potpredsedničkom timu bio zadužen za ova dokumenta i da li su slučajno ili namerno ostavljeni u kancelariji.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk