BBC News

Indija i droga: Pacovi pojeli 200 kilograma zaplenjenog kanabisa, kažu iz policije

Getty ImagesPacove su ranije okrivili za konzumiranje alkohola u policijskim stanicama Iz indijske policije kažu da su pacovi uništili skoro 220 kilograma kanabisa zaplenjenog od dilera, koji se čuvao u policijskim stanicama. „Pacovi su male životinje i ne plaše se policije. Teško je sakriti drogu od njih“, rečeno je na sudu u državi Utar Pradeš. […]

pacovi

Getty Images
Pacove su ranije okrivili za konzumiranje alkohola u policijskim stanicama

Iz indijske policije kažu da su pacovi uništili skoro 220 kilograma kanabisa zaplenjenog od dilera, koji se čuvao u policijskim stanicama.

„Pacovi su male životinje i ne plaše se policije. Teško je sakriti drogu od njih“, rečeno je na sudu u državi Utar Pradeš.

Sud je zatražio od policije da dostavi zalihe kao dokaz u slučajevima trgovine drogom.

Sudija Sadžaj Čaudari naveo tri slučaja u kojima su marihuanu uništili glodari.

„Kada sam zatražio od policije da dostave zaplenjenu drogu kao dokaz, rečeno je da su pacovi uništili 195 kilograma kanabisa“, rekao je Čaudari.

U drugom slučaju, u kom je zaplenjeno 386 kilograma, policija je podnela prijavu da su „nešto“ kanabisa pojeli pacovi.

Sudija Čaudari je rekao da se oko 700 kilograma marihuane koju je policija zaplenila nalazila u policijskim stanicama u okrugu Mathura, kao i da je postojala mogućnost da pacovi uđu u skladišta.

Dodao je da policija ne može da se bavi ovim pitanjem, jer su pacovi mali.

Jedini način da se zaplenjena roba zaštiti je da se droga proda na aukcijima istraživačkim laboratorijama i medicinskim firmama, a da prihod ide vladi.

Poslanik Sing, visoki policijski zvaničnik okruga Mathura, rekao je novinarima da su neke količine marihuane skladištene u policijskim stanicama, oštećene i zbog jakih kiša.

U 2018, osam argentinskih policajaca je otpušteno pošto su okrivili miševe za nestanak pola tone kanabisa iz policijskog skladišta.

Ali stručnjaci su osporili tu tvrdnju, rekavši da je malo verovatno da će životinje pomešati lek sa hranom i „da se nešto tako zaista dogodilo, u skladištu bi neke od njih pronašli mrtve“.

Studija objavljena 2019. pokazala je da laboratorijski pacovi loše reaguju na hranu u kojoj ima kanabisa, da postanu manje aktivni, a njihova telesna temperatura opadne.

Policija u istočnoj indijskoj državi Bihar je 2017. okrivila pacove za konzumiranje hiljade litara zaplenjenog alkohola, godinu dana pošto je država zabranila prodaju i konzumaciju alkohola.

Pre četiri godine, tehničari koji su stigli da poprave neispravan bankomat u državi Asam otkrili su da su novčanice vredne više od 1,2 miliona rupija (14.691 dolara) bile izgrickane, te su za osumnjičene proglašeni pacovi.


Pogledajte video: Medvedica se predozirala, prejela se „ludog meda“

Životinje i opijati: Kad se medved prejede ludog meda
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk